Veniturile lunare ale bugetarilor, cu mult peste cele ale angajaților de la privat. Salarii mari, tichete de masă și vouchere de vacanță – principalele pretenții ale românilor la angajare

Bonusuri de performanță, zile libere suplimentare, asigurări de viață sau chiar opțiuni pentru grădinițe pentru copii sunt printre beneficiile extrasalariale pe care le solicită și chiar le primesc unii salariați din România.

16 aug. 2023, 10:33
Veniturile lunare ale bugetarilor, cu mult peste cele ale angajaților de la privat. Salarii mari, tichete de masă și vouchere de vacanță – principalele pretenții ale românilor la angajare

Veniturile lunare ale bugetarilor le depășesc cu mult pe cele ale angajaților de la privat. Conform celui mai recent raport al Consiliului Fiscal salariul mediu brut în sistemul public a ajuns, în anul 2022, la 7.297 lei/lună, cu 4,18% mai mare decât în anul 2021, depășindu-l cu 17,4% pe cel din mediul privat, care s-a situat la 6.216 lei/lună (în creștere cu 13,52% comparativ cu cel din anul precedent).

Documentul oficial mai menționează că, luând în calcul mediile trimestriale, salariul mediu brut lunar în sectorul public aferent trimestrului IV al anului 2022 a înregistrat un nivel de 7.377 lei, cu 3,69% mai mult decât în aceeași perioadă din anul 2021, în timp ce salariul din sistemul privat a fost de 6.594 lei, în creștere cu 14,8% față de trimestrul IV al anului 2021.

 

Salarii mari, tichete de masă și vouchere de vacanță – principalele pretenții ale românilor la angajare

Aproximativ 70% din totalul angajaților din România beneficiază deja de avantaje extrasalariale, care includ tichete de masă, asigurări medicale și bonusuri legate de rezultate.

Expertul Georgiana Uzun, Talent Development Manager la Skilld România, subliniază că, în general, pentru manageri beneficiile extrasalariale nu sunt factorul principal în alegerea de a accepta sau respinge o ofertă de job. Cu toate acestea, aceste avantaje nu sunt neglijate complet. Pentru ei, salariul, oportunitățile de dezvoltare viitoare și potențialele expuneri pe piețele internaționale sunt mult mai semnificative. Cu toate acestea, componenta pachetului de beneficii nu este ignorată, managerii fiind interesați să vadă cât mai multe dintre așteptările lor îndeplinite.

Citește și: Salarii 2023. Venituri de 7364 de lei, bonus de peste 135 de lei la salarii pentru unii angajaţi

„Ca tendință generală, pentru manageri, în special pentru cei din zona de top management, beneficiile extrasalariale nu cântăresc atât de greu în decizia de a accepta sau refuza o ofertă de job, însă nici nu sunt complet trecute cu vederea, așa cum s-ar putea crede. Salariul și oportunitățile de dezvoltare viitoare, o eventuală deschidere către piețe internaționale sunt mult mai importante pentru aceștia. Totuși, sunt atenți și la componența pachetului de beneficii și nu rămân indiferenți atunci când angajatorul bifează cât mai multe dintre așteptările pe care le au”, a explicat Georgiana Uzun, citată de infoactual.ro.

Citește și: Angajări 2023. Cele mai căutate meserii, se oferă salarii atractive şi bonusuri de performanţă

Pretențiile acestor angajați de top sunt mult mai mari. În timpul negocierilor pentru pachetele salariale, managerii aduc în discuție și alte cerințe, cum ar fi zile libere suplimentare, asigurări de viață sau facilități pentru îngrijirea copiilor.