NEREGULI la RATB: Sume uriaşe cheltuite pe protocol şi pierderi mari. Guvernul sesizează DNA

Publicat: Duminică, 14 Aprilie 2013 10:05 // Actualizat: Duminică, 14 Aprilie 2013 11:16 // Sursa: RTV.net

Corpul de control al primului-ministru a identificat nereguli mari la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), în urma verificării activităţii Regiei în perioada 2010-2012. Printre nereguli se numără pierderi mari, abateri de la lege în atribuirea unor contracte de achiziţii, dar şi cheltuieli exagerate de protocol, banii aruncaţi pe produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea ridicându-se la peste 450.000 de lei.  Numai pe 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină s-a cheltuit 10.530 de lei. Guvernul va sesiza DNA-

Foto: rtv.net

În luna noiembrie a anului trecut, primarul general Sorin Oprescu a solicitat premierului Victor Ponta să dispună un control al Corpului de control al premierului la Regia Autonoma de Transport Bucureşti.

VEZI AICI RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL PRIMULUI-MINISTRU

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control ăn urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general, potrivit Mediafax.

Din subvenţiile locale ca tarif social, RATB a efectuat cheltuieli în beneficiul angajaţilor, membrilor de familie ale acestora şi pensionarilor.

Citeşte şi MODIFICĂRI TARIFARE la RATB. Ce schimbări propune Regia. De ce nu există PANOURI ORARE în staţii

În nota de control, finalizată în această săptămână, se arată, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Citeşte şi REACŢII la schimbarea sistemului tarifar RATB. Se scumpesc biletele? Ce spun consilierii PNL şi PDL

RATB, care în 2010 şi 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea pentru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină tip Mont Blanc, la un preţ de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB. Din subvenţiile locale ca tarif social, RATB a efectuat cheltuieli în beneficiul angajaţilor, membrilor de familie ale acestora şi pensionarilor.

Citeşte şi Bucharest City Tour îşi va schimba faţa. Ce surprize pregăteşte RATB turiştilor din Capitală

În aceeaşi perioadă, regia a înregistrat pierderi totale de 4,7 milioane lei din activităţi secundare desfăşurate de cantina şi bufetul din incintă, casa de oaspeţi Predeal şi asociaţia sportivă, iar profitul a fost diminuat şi prin provizioanele de peste 56 milioane lei constituite pentru compensarea creanţelor faţă de municipiu, înregistrate ca urmare a neachitării în totalitate a subvenţiilor pentru tariful de protecţie socială. Prin constituirea provizioanelor a fost diminuat profitul şi implicit cuantumul sumelor care trebuiau achitate la bugetul local, paguba fiind calculată la 30,7 milioane lei.

Pentru subvenţionarea tarifuli de protecţie socială, RATB a primit din bugetul local puţin peste un miliard de lei, în 2010 şi 2011, fără ca în documentele contabile ale regiei să existe date concrete privind modul de repartizare a subvenţiilor.

RATB a încheiat în ianuarie 2011 şi un contract de asociere cu societatea Astra Vagoane Călători prin care părţile s-au obligat să retehnologizeze un lot de tramvaie, cu podea 100% coborâtă, la un cost de producţie estimat la 1,6 milioane euro, deşi regia proiectase şi fabricase deja un tramvai modern, cu podea parţial coborâtă, care a răspuns cerinţelor de trafic, la un cost de circa 800.000 euro. Contractul de asociere a fost semnat, ca director al Uzinei de Reparaţii RATB, de o persoană care, din septembrie până în octombrie acelaşi an, a fost în acelaşi timp salariat atât al RATB, cât şi al societăţii Astra Vagoane.

În nota de control se arată că, în etapa premergătoare încheierii contractului, RATB a realizat un studiu de piaţă formal, limitndu-se la trimiterea, în decembrie 2010, a unei scrisori de intenţie către mai mulţi producători de tramvaie, dar imediat după primirea răspunsului de la Astra şi înainte de a primi răspunsurile de la alţi producători s-a decis încheierea contractului cu această societate, fără o motivaţie.

Asocierea a fost aprobată la nivel societăţii Astra în septembrie 2010, înainte ca RATB să trimită scrisori de intenţie către alţi producători.

Tot în document se mai arată că pentru majoritatea terenurilor administrate de RATB a fost menţinută o valoare de inventar derizorie, de 1 leu, deşi au suprafeţe de până la 97.599 metri pătraţi. În acest context, un teren de 640 metri pătraţi din incinta Autobazei Floreasca către o firmă care se ocupă cu organizarea de nunţi şi petreceri.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 apr 17:55
...reveni cu amănunte Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, despre RADET şi RATB, la care controalele au scos la iveală numeroase nereguli, că acum se verifică un lucru spus de el de patru ani, respectiv acela că cele două regii sunt “găuri...
15 apr 17:06
...pentru care, timp de patru ani de zile, nu a fost de acord cu mărirea preţului biletelor de transport. Citeşte şi NEREGULI la RATB: Sume uriaşe cheltuite pe protocol şi pierderi mari. Guvernul sesizează DNA ...
14 apr 11:31
...la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), în urma verificării activităţii Regiei în perioada 2010-2012. Citește mai departe…. Citeste toata stirea NEREGULI la RATB: Sume uriaşe cheltuite pe protocol şi pierderi mari. Guvernul sesizează DNA la ...
14 apr 11:00
...la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), în urma verificării activităţii Regiei în perioada 2010-2012. Citește mai departe…. Citeste toata stirea NEREGULI la RATB: Sume uriaşe cheltuite pe protocol şi profit contabil ZERO. Guvernul sesizează...
14 apr 10:31
...cu cheltuieli uriașe. Spre exemplu, numai în doi ani, 450.000 de lei au fost aruncați pe cafea şi produse de patiserie. Citește mai departe…. Citeste toata stirea Salarii NESIMŢITE şi cheltuieli URIAŞE descoperite la RATB. Guvernul sesizează DNA la ...
1
EUR
4.8378
RON
04 Jul
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H