Salarii reduse, schimbare de reguli. De când se aplică evaluarea fiecărui angajat

Începând de anul viitor, procesul de evaluare anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici va suferi o modificare majoră, care va influența inclusiv salariile.

09 iul. 2019, 08:40
Salarii reduse, schimbare de reguli. De când se aplică evaluarea fiecărui angajat

Potrivit noului Cod administrativ al României, publicat recent în Monitorul oficial, dacă angajații statului vor obține, la respectivele evaluări, rezultate proaste, vor avea salariile diminuate pentru 12 luni, scrie dcnews.ro. La capătul opus, cei care vor impresiona prin cunoștințele lor, ar putea beneficia de prime.

Altfel spus, aceste teste anuale vor fi folosite pentru a stabili ce se va întâmpla cu un funcționar sau altul. Astfel, de calificativele obținute se va ține cont la promovarea într-o funcție publică superioară, la acordarea de prime, la diminuarea drepturilor salariale cu 10% până la următoarul „examen” în cazul funcționarilor publici notați cu „satisfăcător” și la eliberarea din funcție.

Citeşte şi MOMENT INEDIT! Marius Budăi a răspuns pensionarilor la telefonul România TV VIDEO

Deocamdată, în legislație se regăsesc doar două din situațiile enumerate mai sunt, promovare și concediere. Din 2020, evaluarea va deveni criteriu inclusiv pentru acordarea de recompense sau, dimpotrivă, pentru scăderea veniturilor salariale. Pentru activitatea din anul 2019, Codul administrativ prevede că evaluarea profesională a funcționarilor publici se va face în baza actualelor reguli.

„Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanțelor profesionale individuale, de către conducătorul instituției publice, la propunerea șefului ierarhic, prin acordare de calificative: foarte bine, bine, satisfăcător și nesatisfăcător”, este detaliat în ordonanța Codului administrativ.

Evaluarea profesională a funcționarilor publici reprezintă, practic, evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale și evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță.