Salariile bugetarilor şi pensiile speciale vor fi tăiate. Marcel Boloș: Reformele nu se fac cu mănuși de catifea

Ministrul Investițiilor Europene a detaliat angajamentele luate de România în PNRR referitoare la sustenabilitatea financiară. Marcel Boloş a vorbit despre măsurile care sunt analizate pentru a atinge aceste jaloane şi ce categorie de români pot fi afectaţi.
Filip Stan
12 apr. 2023, 10:20
Salariile bugetarilor şi pensiile speciale vor fi tăiate. Marcel Boloș: Reformele nu se fac cu mănuși de catifea

Salariile bugetarilor vor fi reduse. Deși tot mai mulți politicieni ai Puterii încearcă să transmită ideea că nu susțin măsuri majore pentru bugetari, ministrul Marcel Boloș spune că reforma nu va fi una ușoară.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a spus, într-un interviu pentru Digi24, că reforma care vizează salariile bugetarilor și pensiile speciale, în acord cu PNRR, are dată limită luna decembrie a acestui an. El nu anticipează o reformă deloc ușoară: ”Vor fi condiții de reformă dure. Este valabil și în cazul reformei privind pensiile speciale. Reformele nu se fac cu mânuși de catifea, acest lucru e limpede pentru toți”.

Salariile bugetarilor, 110 miliarde de lei

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, spune Marcel Boloş.

EXCLUSIV VIDEO Marcel Boloş lasă de înţeles că ar apela la varianta concedierilor în sistemul bugetar: „Revizuirea salariilor este imposibil de făcut. A doua variantă este revizuirea numărului de bugetari”
Ministrul a spus, în declarația citată, că ”Eu am prezentat trei scenarii, dar fac precizarea că nu au fost discutate în Coaliție, și, sigur, avem timp până în decembrie, atunci este data limită pentru cererea de plată numărul 4 pe care o avem de depus în cadrul PNRR-ului. Cele trei scenarii posibile care sunt legate de așa-zisa tăiere, este de fapt o revizuire a coeficienților de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care este trecută în mod concret, cu subiect și predicat în PNRR, și am și reiterat că este un scenariu aproape imposibil, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu astfel de soluții și unde s-a ajuns. În continuare, un scenariu ar fi revizuirea numărului de bugetari, și desigur, ultima variantă, cea de-a treia, de revizuire a politicii fiscale.

Dar toate acestea sunt scenarii care să ne ducă în zona de validare a jalonului pe care îl avem în reforma salarizării personalului bugetar, pentru care avem deadline-ul în trimestrul 2 al acestui an. Acolo se spun două lucruri foarte clar – primul este cel legat de sustenabilitate, și în reforma pensiilor speciale am avut exact aceeași condiție – de sustenabilitate, în reforma pensiilor generale avem aceeași condiție legată de sustenabilitate, adică toate aceste volume de cheltuieli publice trebuie să le asigurăm sustenabilitatea pe termen lung. Pe bună dreptate Comisia ne solicită această condiție, pentru că sunt volume de cheltuieli foarte mari.

Din experiența personală, atunci când la pensiile speciale am prezentat măsuri cu impact nesemnificativ, de genul 0,01% din PIB a fost considerată cu impact minor. În PNRR este prevăzută o analiză de impact a acestei categorii de reformă, a salarizării bugetarilor, deci este limpede că această corelație între caracterul se sustenabilitate, analiza de impact și revizuirea coeficienților pe care i-am menționat, precizare care a fost preluată în spațiul public și discutată sub forma de tăieri, acestea vor fi condiții de reformă dure.

Marcel Boloş: Pensiile scad cu 5-10%

Este valabil și în cazul reformei privind pensiile speciale. N-aș vrea să avansez acest procent pentru a-i speria pe cei din sectorul public, dar intervalul este între 5-10% reducere. Reformele nu se fac cu mânuși de catifea, acest lucru e limpede pentru toți. Toată lumea conștientizează că în orice stat membru s-a făcut reformă, nu s-a făcut cu mănuși de catifea. Ele presupun pe fond și măsuri care nu plac mai ales celor pe care îi afectează. În recomandările specifice de țară, noi am fost avertizați că șubrezim sustenabilitatea finanțelor publice, mai ales prin deciziile ad-hoc de majorare a pensiilor, a salariilor bugetarilor. De acolo am avut această recomandare și apoi am preluat-o în PNRR.

EXCLUSIV Marius Budăi anunţă măsuri de austeritate, dar exclude tăierea salariilor. Ce protocol a semnat cu BOR

Avem aceste 4 reforme cu greutate, și dure pentru ceea ce înseamnă sistemul de cheltuieli publice, dar și pentru guvernanța corporațiilor de stat, care este socotită de aceeași amploare și importanță de către Comisia Europeană. Dacă acest indicator va fi de referință (5-10% – n.red.), reducerea se face de la 37% (ponderea din venituri către plata bugetarilor – n.red.). Să coborâm de la 37%. Este mult, dar vă dau 3 exemple. Sunt țări precum Germania, Italia, Franța care au această pondere a cheltuielilor cu salariile în totalul veniturilor încasate undeva între 20-25%. Și atunci, noi fiind cu mult peste ceea ce este media europeană este posibil să avem acest indicatori de referință (5-10% – n.red.), sau probabil poate să fie și ponderea pe care o dețin în PIB”.

DailyBusiness
„Toleranță zero față de fraudele concediilor medicale”! Medicii sunt controlați la sânge. Ministerul Sănătății trimite corpul de control în cabinete și spitale
Spynews
ANM, anunț de ultimă oră! A fost emis cod portocaliu și galben! Urmează ploi torențiale și val de căldură intensă
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, anunț surprinzător pentru fani! Toți au rămas cu gura căscată! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Soluția banală care te scapă de gândacii din casă. Are două ingrediente ieftine pe care toată lumea le are în bucătărie
Capital.ro
România a pierdut un nume emblematic al muzicii. A fost o legendă. Piesele sale au fost iubite de toți românii
Playtech.ro
Cele mai periculoase locuri de pe litoralul românesc. Unde s-au înecat cei mai mulți turiști
DailyBusiness
PESTE 4000 de oameni ar putea rămâne FĂRĂ loc de muncă dacă va crește TVA-ul
Adevarul
Revoltă după decizia CNA de a scoate vedetele din reclamele la jocuri de noroc
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Lorena Tonciu, cadou de zeci de mii de euro de la părinți. Cum e răsfățată sora Andreei Tonciu de cei care i-au dat viață / FOTO
Spynews
Avocata lui Gabi Bădălău, declarații despre ultimul proces din instanță. Claudia Pătrășcanu ar fi fost cea care ar fi început totul. Câți bani ar fi la mijloc
Evz.ro
Cea mai gustoasă ciorbă de dovlecei. O poți savura rece în zilele sufocante
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
kanald.ro
Ionuț, un bărbat de 30 de ani din Suceava, a murit acasă, din cauza durerilor de stomac. Trei copii au rămas fără tată
Cancan.ro
Îl vrea în patul ei pe Dan Alexa: 'Nu mă așteptam la asta!' Despărțirea de Andrada îl aruncă pe antrenor în brațele vedetei? Are...
Playsport.ro
Românii se întorc acasă după ani de muncă în pribegie: ce îi face să renunțe la Occident, potrivit inte...
Capital.ro
Interdicție la televizor și radio. S-a pus restricție la rubrica de Horoscop. Ordin CNA în toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
stirilekanald.ro
Fotbalistul mort la doar 18 ani. Ce s-a înttâmplat, de fapt
Cele mai bune 9 alimente care protejeaza ficatul de boli
MediaFlux
Recomandări specializate pe timp de caniculă! Cum facem față căldurii extreme cu riscuri minime cu sfaturi de la specialiști
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua formulă a vechimii la pensie. Cum sunt transformate zilele lucrate în ani, luni și zile calendaristice