Salariile la care visează românii. Tinerii accepta bani puţini, bărbaţii vor lefuri mai mari faţă de femei

La mijloc de carieră, românii visează la salarii duble faţă de cele medii pe ţară, care bat înspre o mie de euro. Bărbaţii cer simţitor mai mult decât femeile. Sunt, însă, dispuşi să lucreze pe bani mai puţini tinerii abia ieşiţi de pe băncile facultăţii, care au nevoie să adune experienţă. 

21 nov. 2016, 06:55
Salariile la care visează românii. Tinerii accepta bani puţini, bărbaţii vor lefuri mai mari faţă de femei

Aşteptările salariale pe care le au romanii diferă în funcţie de gen, vârstă, studii sau domeniul de activitate. Bărbaţii între 45 şi 54 de ani şi-ar dori să primească lunar peste 4.100 de lei. Cam la aceeaşi sumă visează şi cei de peste 54 de ani. La vârste asemănătoare, femeile au aşteptări mai mici: 3.500-3.800 de lei pe lună.

Tinerii, în schimb, abia ajunşi pe piaţa muncii, sunt dispuşi să lucreze şi pe lefuri mai mici. 2.200 de lei băieţii, şi aproape 1.800 de lei fetele.

Aşteptările salariale diferă şi în funcţie de studii. Astfel, românii cu studii superioare cer peste 4.100 de lei, iar cei care au absolvit doar liceul, sub 2.300 de lei.

De multe ori, oamenii trebuie să accepte locuri de muncă despre care nu cred că li se potrivesc. Însă, dacă li se dă şansa la job-ul visat, sunt dispuşi să scadă pretenţiile. Femeile ar accepta un salariu de 2.300 lei, iar bărbaţii de sub 2900 de lei.

Pe regiuni, angajaţii din Bucureşti şi Ilfov sunt cel mai bine plătiţi. Media salariilor este de aproape 3.700 de lei. Urmează cei din vestul ţării, cu 3.600 de lei. La capătul clasamentului sunt cei din nord-est care câştigă, în medie, mai puţin de 2.800 de lei.

Studiul a fost făcut de o mare platformă de recrutare online din România, pe un eşantion de utilizatori. Prin urmare, îi include doar pe românii care şi-au căutat job-uri pe internet.

Dincolo de cifrele pe care le-au avansat aceştia, trebuie să amintim că, în ţara noastră, salariul mediu net este de aproximativ 2 mii de lei.