Salariile profesorilor pe noiembrie şi decembrie, în pericol. Apel disperat către Guvern

Aproximativ 100 de unitati de invatamant din Vrancea nu mai au banii necesari pentru plata salariilor pe urmatoarele doua luni, sustin reprezentantii Sindicatul Liber din invatamant (SLI) Vrancea. Potrivit acestora, situatia este extinsa la nivelul intregii tari si se repeta la finalul fiecarui an, insa anul acesta, in lipsa unui guvern, nu se va putea face rectificarea bugetara.

28 oct. 2019, 12:16
Salariile profesorilor pe noiembrie şi decembrie, în pericol. Apel disperat către Guvern
„La nivelul judetului Vrancea sunt doar 20 de unitati de invatamant care se mai incadreaza in buget pana la finalul anului. Asta inseamna ca in jur de 100 de unitati de invatamant nu mai au bani de salarii pentru lunile noiembrie si decembrie. Situatia se datoreaza acestui cost standard pe elev, care sta la baza constituirii bugetului fiecarei unitati de invatamant.

Data de 14 noiembrie este o data neagra pentru noi, pentru ca in multe unitati de invatamant nu exista bani de salarii”, a declarat liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu, conform Agerpres.  

 
Potrivit acestuia, situatia se repeta, din 2011, la finalul fiecarui an. In acest an, insa, nu exista un guvern care sa faca rectificarea bugetara necesara si care sa rezolve problema urgent.
 
„Aceasta situatie treneaza din perioaada 2011, de cand a fost introdus acest cost standard si nu este doar in judetul Vrancea, ci la nivelul intregii tari. Nu am ajuns niciodata in situatia ca in luna noiembrie sa nu fie bugetele rectificate si banii necesari pentru salarii. Ne gandim cu groaza, pentru ca guvernul este interimar, ministrul Educatiei nici nu exista, nici nu stim exact cum sa punem problema, care necesita o rezolvare cat mai urgenta”, a declarat Ionescu.
 
In cazul judetului Vrancea, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) dau asigurari ca vor fi bani pentru salariile profesorilor, fiind solicitata deja ministerului o rectificare bugetara de circa 30 milioane lei.
 
„S-a facut catre minister un raport sintetic privind situatia managementului financiar a sistemului de invatamant in judetul Vrancea. intr-adevar, asteptam o rectificare. Toti profesorii si-au primit salariile la ora actuala si nu cred ca ar fi probleme nici luna viitoare. Ar fi probleme de o diferenta care este prognozata pentru jumatate din luna noiembrie si luna decembrie. Ca atare, am solicitat rectificare bugetara in valoare de aproximativ 30 de milioane de lei. Nu suntem numai noi, toate judetele sunt in aceeasi situatie”, a declarat inspectorul general al IsJ Vrancea, Dorin Cristea.
Vrancea este printre judetele cu probleme la acest capitol, subiectul fiind dezbatut de ani de zile, insa si in celelalte judete din tara exista riscul ca profesorii sa nu isi primeasca salariul la timp.
 
Costul standard per elev este un etalon in functie de care se calculeaza suma de bani pe care o primeste lunar fiecare unitate de invatamant de la Ministerul Educatiei, prin intermediul Inspectoratului scolar General. Problema este ca etalonul nu este bine gandit si provoaca mari diferente intre scoli, spun sindicalistii din invatamant.
 
Concret, suma pe care o primeste o scoala rezulta din multiplicarea costului standard per elev/prescolar cu coeficientii specifici unitatii de invatamant si cu numarul de elevi. Costul standard se aplica pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora.