Salariile profesorilor se majorează în septembrie. Cât vor primi în plus pe card în noul an şcolar DOCUMENT

Profesorii debutanți, 100 lei în plus la salariu. Veniturile dascălilor cresc, în medie, cu 150 lei, potrivit noilor prevederi care se preconizează în Educaţie

19 aug. 2022, 10:44
Salariile profesorilor se majorează în septembrie. Cât vor primi în plus pe card în noul an şcolar DOCUMENT

Salariile profesorilor se majorează. Profesorii ar urma să primească 4% în plus la salariu, luna viitoare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Muncii și publicat pe site-ul oficial în transparență decizională.

Proiectul introduce o nouă exceptie la Legea salarizarii 153/2017, excepție prin care în loc să fie acordată creșterea salarială potrivit grilei prevăzute, pentru anul 2022, este acordat un procent de 25% din diferența între salariul prevazut în grilă și cel din decembrie 2021.

În cazul cadrelor didactice, creșterea reprezintă aproximativ 4% din salariul de bază”. „Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant, incepand cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de baza se majoreaza cu o patrime din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022 si cele din luna decembrie 2021”, se arata in proiectul de OUG.

„Profu’ crede că învăț” – cartea care a şocat părinţii şi profesorii pe reţelele de socializare
proiect_OUG_masuri_in_domeniul_salarizarii

Salariile profesorilor se majorează cu viteza melcului: Creștere de un leu într-un an

Ultimul raport venit de la Institutul Național de Statistică oferă o situație clară a veniturilor din învățământ. În luna octombrie 2021, venitul mediu NET din învățământ era de 3.688 de lei. Este o creștere de numai un leu față de luna noiembrie 2020, când venitul mediu din învățământ era de 3.687 de lei. O creștere de 4% înseamnă că salariul mediu în învățământ va ajunge la 3855 de lei, o creștere de 147 de lei.

Cinci măsuri care vor schimba radical sistemul de învăţământ. Sorin Cîmpeanu anunţă că gramatica va deveni probă la BAC
La început de iulie, ministrul Cîmpeanu anunța: „începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană Înclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga.

O creștere de 4% înseamnă că un profesor debutant va câștiga suma de 2.700 lei, o creștere cu 103 lei pe lună.

NOUL AN ŞCOLAR vine cu scandaluri vechi. Sindicatele ameninţă cu greva din cauza salarizării profesorilor