Salariu de 6.749 de lei „în mână” numai în Bucureşti, anunţă INS

Câştigul salarial mediu net a fost 5.351 lei, în luna februarie, în creştere cu 23 lei (+0,4%) faţă de luna ianuarie 2025, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Filip Stan
14 apr. 2025, 19:40
Salariu de 6.749 de lei
Jobul ideal pentru români presupune un salariu bun, program flexibil și colegi competenți

INS: Peste 1, 1 milioane de salariați în București, la finele lunii ianuarie, iar salariu mediu net era de 6.749 lei. Numărul salariaților din Capitală a ajuns, la finele lunii ianuarie 2025, la 1.105.952 persoane, comparativ cu 1.087.624 persoane în perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Câștigul salarial mediu brut, era, la finele primei luni din acest an, de 11.319 lei (10.146 lei în ianuarie 2024), iar cel net de 6.749 lei (6.136 în ianuarie 2024).

Pe de altă parte, la finele lunii ianuarie 2025, în București erau înregistrați 8.403 șomeri, în scădere cu 2.399 persoane raportat la aceeași perioadă a anului anterior. Rata șomajului se situa la 0,7% (0,9% în ianuarie 2024).

 

Câştigul salarial mediu net a fost 5.351 lei, în luna februarie, în creştere cu 23 lei (+0,4%) faţă de luna ianuarie 2025, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”În luna februarie 2025, câştigul salarial mediu brut a fost 8.932 lei, cu 22 lei (+0,2%) mai mare decât în luna ianuarie 2025. Câştigul salarial mediu net a fost 5.351 lei, în creştere cu 23 lei (+0,4%) faţă de luna ianuarie 2025. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, (11.619 lei) şi în fabricarea produselor din tutun (10.860 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (3.263 lei) şi în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.345 lei)”, arată datele INS.

Băncile din România dau alerta şi anunţă că România va intra în criză. Analiză XTB: „Va curge sânge”

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 9,7%. Indicele câştigului salarial real a fost 104,5% în luna februarie 2025 faţă de luna februarie 2024. Indicele câştigului salarial real a fost 99,5% în luna februarie 2025 faţă de luna ianuarie 2025.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 249,3%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna ianuarie 2025.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

Februarie 2025 comparativ cu ianuarie 2025

În luna februarie 2025, comparativ cu luna precedentă, nivelul câştigului salarial mediu net a fost influenţat, în aproape egală măsură, atât de creşteri, cât şi de scăderi. Astfel, creşterile câştigului salarial mediu net din activităţile sectorului economic au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale, al 13-lea salariu sau prime pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

–      cu 33,9% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 30,2% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;

–      între 6,5% şi 12,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacţii imobiliare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice;

Telefonul tău vechi ar putea valora 35.000 de euro. Care modele sunt cele mai căutate pe eBay

–      între 2,5% şi 6% în alte activităţi extractive, cercetare-dezvoltare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), construcţii, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi pe apă.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2025 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

–      cu 12,7% în industria metalurgică, respectiv cu 11,5% în extracţia minereurilor metalifere;

–       între 4,5% şi 8,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, extracţia cărbunelui superior şi inferior, transporturi aeriene, activităţi de servicii anexe extracţiei;

Vezi și Semnal de alarmă de la vârful BNR pentru români. Mugur Isărescu: „Educația financiară nu mai este un lux sau o opțiune, ci o necesitate stringentă în societatea actuală”

–      între 2% şi 4% în activităţi de editare, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, fabricarea echipamentelor electrice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte

În sectorul bugetar, câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+0,8%), în timp ce în sănătate şi asistenţă socială (-1,8%), respectiv în învăţământ (-1,1%) a înregistrat uşoare scăderi.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane