Salariu de 6.749 de lei „în mână” numai în Bucureşti, anunţă INS

Câştigul salarial mediu net a fost 5.351 lei, în luna februarie, în creştere cu 23 lei (+0,4%) faţă de luna ianuarie 2025, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Filip Stan
14 apr. 2025, 19:40
Salariu de 6.749 de lei
Jobul ideal pentru români presupune un salariu bun, program flexibil și colegi competenți

INS: Peste 1, 1 milioane de salariați în București, la finele lunii ianuarie, iar salariu mediu net era de 6.749 lei. Numărul salariaților din Capitală a ajuns, la finele lunii ianuarie 2025, la 1.105.952 persoane, comparativ cu 1.087.624 persoane în perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Câștigul salarial mediu brut, era, la finele primei luni din acest an, de 11.319 lei (10.146 lei în ianuarie 2024), iar cel net de 6.749 lei (6.136 în ianuarie 2024).

Pe de altă parte, la finele lunii ianuarie 2025, în București erau înregistrați 8.403 șomeri, în scădere cu 2.399 persoane raportat la aceeași perioadă a anului anterior. Rata șomajului se situa la 0,7% (0,9% în ianuarie 2024).

 

Câştigul salarial mediu net a fost 5.351 lei, în luna februarie, în creştere cu 23 lei (+0,4%) faţă de luna ianuarie 2025, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”În luna februarie 2025, câştigul salarial mediu brut a fost 8.932 lei, cu 22 lei (+0,2%) mai mare decât în luna ianuarie 2025. Câştigul salarial mediu net a fost 5.351 lei, în creştere cu 23 lei (+0,4%) faţă de luna ianuarie 2025. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, (11.619 lei) şi în fabricarea produselor din tutun (10.860 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (3.263 lei) şi în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.345 lei)”, arată datele INS.

Băncile din România dau alerta şi anunţă că România va intra în criză. Analiză XTB: „Va curge sânge”

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 9,7%. Indicele câştigului salarial real a fost 104,5% în luna februarie 2025 faţă de luna februarie 2024. Indicele câştigului salarial real a fost 99,5% în luna februarie 2025 faţă de luna ianuarie 2025.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 249,3%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna ianuarie 2025.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

Februarie 2025 comparativ cu ianuarie 2025

În luna februarie 2025, comparativ cu luna precedentă, nivelul câştigului salarial mediu net a fost influenţat, în aproape egală măsură, atât de creşteri, cât şi de scăderi. Astfel, creşterile câştigului salarial mediu net din activităţile sectorului economic au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale, al 13-lea salariu sau prime pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

–      cu 33,9% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 30,2% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;

–      între 6,5% şi 12,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacţii imobiliare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice;

Telefonul tău vechi ar putea valora 35.000 de euro. Care modele sunt cele mai căutate pe eBay

–      între 2,5% şi 6% în alte activităţi extractive, cercetare-dezvoltare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), construcţii, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi pe apă.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2025 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

–      cu 12,7% în industria metalurgică, respectiv cu 11,5% în extracţia minereurilor metalifere;

–       între 4,5% şi 8,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, extracţia cărbunelui superior şi inferior, transporturi aeriene, activităţi de servicii anexe extracţiei;

Vezi și Semnal de alarmă de la vârful BNR pentru români. Mugur Isărescu: „Educația financiară nu mai este un lux sau o opțiune, ci o necesitate stringentă în societatea actuală”

–      între 2% şi 4% în activităţi de editare, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, fabricarea echipamentelor electrice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte

În sectorul bugetar, câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+0,8%), în timp ce în sănătate şi asistenţă socială (-1,8%), respectiv în învăţământ (-1,1%) a înregistrat uşoare scăderi.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri