Salariul minim al bulgarilor va creşte de la anul. Ce spune ministrul Finanţelor despre cel din România

Salariul minim al bulgarilor va crește începând cu 1 ianuarie. Guvernul de la Sofia a aprobat miercuri majorarea salariului minim la 420 leva (aproximativ 214,70 euro sau 970 de lei). În ceea ce priveşte România, o decizie este aşteptată până la finalul acestui an, o şedinţăd e Guvern fiind programată chiar pe 30 decembrie. 

23 dec. 2015, 18:38
Salariul minim al bulgarilor va creşte de la anul. Ce spune ministrul Finanţelor despre cel din România

Majorarea ar urma să-i motiveze pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă și să satisfacă necesitățile persoanelor care sunt plătite cu salariul minim. De asemenea ar urma să reducă numărul celor săraci și să stimuleze consumul intern, potrivit Agerpres.

Salariul minim pe oră va fi de 2,5 leva, pentru o zi lucrătoare de opt ore.

Majorarea este prevăzută în Bugetul pe 2016 iar o nouă creștere este prevăzută de la 1 ianuarie 2017, la 460 de leva.

Lucrurile stau însă diferit în România, unde ministrul Finanţelor exclude categoric una dintre variantele de creştere a salariului minim, discutate cu sindicaliştii şi patronatele.

„Asta ar presupune modificarea Codului fiscal, nu ar fi o măsură doar în zona forței de muncă, ci și în zona Codului fiscal, deci nu ar fi chiar în regulă. De asemeni, ne-am gândit la problemele pe care le-ar induce în ceea ce privește administrarea, ai avea un sistem dual. Cred că este o propunere care nu va fi acceptată în cele din urmă, cred că toate părțile implicate își vor da seama de dificultatea impelmentării unei asemenea măsuri”, a spus Anca Dragu la Digi24.

Citeşte şi