SALARIUL MINIM creşte din noiembrie. Cu cât se majorează taxele la stat. CALCULATOR SALARII

Salariul minim brut ar putea crește de la 1 noiembrie 2018, conform unor declarații recente ale ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu. Mai mult, salariul minim brut ar urma să fie diferențiat în funcție de vechime și de studii. Iată cum se calculează taxele datorate de angajat și angajator și care ar fi salariul net în aceste ipoteze.

23 oct. 2018, 06:28
SALARIUL MINIM creşte din noiembrie. Cu cât se majorează taxele la stat. CALCULATOR SALARII

Conform unor declarații de sâmbătă ale ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu, salariul minim brut pe economie ar urma să fie crească începând cu data de 1 noiembrie 2018, în loc de 1 ianuarie 2019. Mai mult, varianta propusă prevede introducerea unui salariu minim brut diferențiat pentru angajații cu vechime de 15 ani în muncă, dar și pentru posturile care necesită studii superioare.

Astfel, salariul minim brut pe economie ar urma să fie următorul:

  • 2.080 de lei – salariul minim brut de bază;
  • 2.350 de lei – salariul minim brut pentru posturile ce necesită studii superioare;
  • 2.350 de lei – salariul minim brut pentru angajații cu vechime de cel puțin 15 ani în muncă.

Creșterea salariului minim brut va determina atât o creștere a salariului net, cât și o majorare a taxelor datorate de angajat și angajator, ceea ce va conduce la un cost cu salariile mai mare pentru societate.

Concret, față de costul total pentru actualul salariu minim, un angajator ar avea un cost total, de la 1 noiembrie 2018, de2.127 de lei (adică o majorare de 184 de lei) cu un salariu brut de 2.080 de lei. În cazul unui salariul minim brut de 2.350 de lei, costul total ar fi 2.403 lei (adică o majorare de 460 de lei).

1. Taxele datorate de angajat vor fi majorate

Creșterea salariului brut va determina o majorare a contribuțiilor sociale pentru sănătate (CASS) și pensii (CAS), dar și a impozitului pe veniturile salariale înregistrate de salariat.

Prin urmare, salariul minim pe economie și taxele aferente vor fi calculate, de luna viitoare, astfel:

Mai multe detalii pe avocatnet.ro