Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei. Cristian Ghinea: Va fi o formulă fixă

Cristian Ghinea a anunţat că până în 2026 salariul minim pe economie va ajunge la 3.000 de lei. Ministrul Fondurilor Europene a precizat că majorarea se va face după o formulă fixă.

02 iun. 2021, 18:09
Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei. Cristian Ghinea: Va fi o formulă fixă
Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei. Cristian Ghinea: Va fi o formulă fixă

Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei până în 2026. Anunţul a fost făcut, miercuri, la Palatul Victoria, de Cristian Ghinea.

Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei. Ghinea: Nu uitati ca avem cea mai mare crestere din UE

Ministrul fondurilor europene a anunţat că Guvernul vrea să majoreze salariul minim la 3.000 de lei în următorii cinci ani.

„Asta e prezumtia de la care plecam, ca va ajunge acolo sa nu mai avem discrepanta intre (salariile din) constructii si restul lumii. Asta e scenariul dupa care lucram. Nu uitati ca avem cea mai mare crestere din UE si pe scenariile FMI si ale Comisiei Europene vom continua sa o avem , discutam de 2026. Salariul minim nu va mai fi crescut ad-hoc, ci pe baza de crestere economica, va fi o formula fixa”, a declarat Cristian Ghinea atunci când a fost întrebat despre cresterea salariului minim la 3.000 de lei pana in 2026.

Citeşte şi Creşte vârsta de pensionare şi contribuţia la Pilonul II. Cristian Ghinea: Trebuie să le spunem părinților noștri că nu putem să continuăm așa

Potrivit PNNR, salarizarea în sistemul bugetar va cunoaște o transformare esențială.

„Vom introduce un concurs de intrare în funcția publică pe bază meritocratică, așa cum este de exemplu la Comisia Europeană, astfel încât cei mai buni dintre noi să ajungă în serviciul public și statul român să fie un loc pentru care este o mândrie să muncești.

În cadrul componentei 14, ca răspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevăzută o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023. Aceasta se va concretiza printr-o formulă de stabilire obiectivă a nivelului salariului minim în linie cu viitoarea Directivă/Regulament/Recomandare comunitară pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre.

Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, în procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodică a salariului minim. Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportându-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației”, potrivit documentului publicat.

Citeşte şi Premierul Florin Cîţu prezintă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: „Prin reforma companiilor de stat se va opri sifonarea banilor” TOPUL investiţiilor pe sectoare