SALARIUL MINIM pe economie se majorează. De când se dau 1.000 de lei în plus pentru milioane de români

Vin vești bune pentru toți românii, după ce o lege care prevede creșterea salariului minim pe economie a trecut deja de Senatul României. Autoritățile din România urmăresc ca salariul minim pe economie să ajungă la valoarea a 60% din salariul mediu.

18 mai 2020, 05:18
SALARIUL MINIM pe economie se majorează. De când se dau 1.000 de lei în plus pentru milioane de români

Salariul minim pe economie va crește cu 1.000 de lei, în următorii patru ani. Așadar, majorarea cu 1000 de lei a salariului minim pe economie este prevăzută într-un proiect legislativ care a fost deja adoptat de Senat. În momentul intrării în vigoare a noului salariu minim pe economie acesta va ajunge la 60% din salariul mediu, acest lucru făcându-se însă progresiv.

România, ţara cu cea mai mică pondere a salariului minim în cadrul salariului mediu. Cum ar creşte venitul cu salariul minim european 

Starul primei majorări a salariului minim pe economie se va da odată cu data de 1 ianuarie 2021, urmând ca în patru ani, acesta să ajungă la 60% din salariul mediu. La începutul acestui an, salariul minim brut pe economie era de 2.230 de lei iar cel net de 1.346 de lei.

Proiectul de lege a trecut deja de Senatul României

Actul legislativ dorește introducerea respectării unei proproții dintre salairul mediu și cel minim pe economie. Astfel, noua propunere vrea ca salariul minim pe economie să fie 60% din salariul mediu pe economie.

“Raportul dintre salariul de baza minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economic va crește în tranșe anuale egale începând cu dată de 01 ianuarie 2021, urmând ca la dată de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe țară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economic”, se precizează în proiectul de lege.

În expunerea de motive, inițiatorii spun că această măsură este necesară pentru:

  • reducerea decalajelor intre statele europene si cetatenii acestora;
  • garantarea asigurarii standardelor si condi|iilor minime de trai decent pentru populatie;
  • diminuarea migratiei fortei de munca autohtone;
  • reducerea somajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim;
  • colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuarii de noi investitii;
  • distributia mai echitabila a profiturilor pe plan european etc.