Salariul unui profesor din România, de tot râsul. Vezi cât câştigă un cadru didactic din Luxemburg

Doi euro pe oră. Atât este salariul unui profesor din România, care câştigă într-o lună cât ia un cadru didactic din Luxemburg în doar patru ore. Sunt date strânse de Federaţia Sindicatelor Libere din Invăţământ cere Guvernului să adopte urgent o lege de salarizare a personalului din învăţământ.

05 iul. 2013, 07:02
Salariul unui profesor din România, de tot râsul. Vezi cât câştigă un cadru didactic din Luxemburg

Nu mai este pentru nimeni o noutate că salariile profesorilor din România sunt exagerat de mici, însă dacă ne uităm la ţările vecine, diferenţele sunt uriaşe. Spre exemplu, dacă în România un cadru didactic are DOI EURO PE ORĂ, în Luxemburg un dascăl câştigă 85 euro pe oră. În Danemarca, salariul unui cadru didactic este de 57 euro pe oră, în Germania în fiecare oră un profesor câştigă 54 euro, Austria- 39 euro pe oră, iar Ungaria – 16 euro pe oră.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara în luna aprilie că valoarea educaţiei este dată în primul rând de profesori şi că o şcoală va fi atât de bună cât de bune sunt cadrele didactice.

„Eu la revoluţie aveam 19 ani, dar avem profesorii din anii ’80 care pot vorbi mai bine despre atuurile şi nenorocirile din educaţie din anii ’80. Cred că trebuie să păstrăm ceea ce a fost bun în anii ’80 şi să investim în zona de modernitate, de diferenţiere, de cadre didactice. Valoarea educaţiei nu este dată, în primul rând, de elevi şi de studenţi, ci de profesori„, a răspuns Pricopie

Ministrul a explicat că dacă într-o şcoală intră elevi slabi, dar sunt profesori buni, copiii mai au o şansă.

„O şcoală va fi atât de bună cât de buni sunt profesorii. Dacă îţi intră elevi buni pe mâna unor profesori slabi, şcoala va fi slabă. Dacă îţi intră elevi slabi pe mâna unor profesori buni, acei elevi au şansa să crească”, a mai spus Pricopie