Şalaru: Am supărat, probabil, foarte multă lume şi rezultatele se văd

Secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Vasile Șalaru, copreședinte al ALDE Iași, a declarat într-o conferință de presă, că scandalul mediatic în care este implicat ar avea conotații politice, declarându-se, totodată, convins că, de la numirea în funcție, a "supărat foarte multă lume și rezultatele se văd". Cu acest prilej, Șalaru a precizat că își va înainta demisia vineri, după ce în cursul zilei de joi a anunțat această intenție ministrului Sorin Cîmpeanu.

22 oct. 2015, 14:08
Şalaru: Am supărat, probabil, foarte multă lume şi rezultatele se văd

„Consider că e vorba de o luptă politică dusă mult prea departe, nu neapărat cu un posibil candidat la Primăria Iași, fiindcă cei din Hunedoara nu de asta erau interesați, ci cu o anumită formațiune politică”, a declarat Vasile Șalaru.

Șalaru a afirmat că, de când este secretar de stat la ministerul Educației, a „supărat multă lume” cu propunerile sale, printre care și cea privind corectarea lucrărilor de Bacalaureat în alte județe.

„Am organizat concurs de inspectori școlari generali de două ori. Am supărat multă lume, asta-i realitatea. Prima dată procentajul a fost de 50 la sută, adică doar 21 de posturi de inspectori școlari generali au fost ocupate, următoarea dată, tot de 50%, adică jumătate din cele 21 rămase neocupate. La concursul de inspectori general adjuncți și la inspectori de Casa Corpului Didactic, procentajul era de 32 la sută la adjuncți și de 64% la directori. Singurul criteriu a fost cel de competențe profesionale. Eu, tot ceea ce am făcut, consider că e ceea ce e bun. Inclusiv că am stopat finanțarea unor persoane. În momentul în care am dispus verificarea repartizării în clasa a IX-a de liceu, în cea de-a doua etapă, după repartiția computerizată, s-a ajuns la 322 de cazuri de fraudă în Suceava. Am înțeles că DNA a găsit alte 169, 202 în Prahova, au mai fost și în Neamț. Numai în interesul elevilor nu s-au făcut aceste repartizări. Am supărat, probabil, foarte multă lume și rezultatele se văd”, a explicat Vasile Șalaru, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Secretarul de stat „Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii” şi-a dat demisia de la MECS. UPDATE

El a reiterat că este un un susținător al educației nonformale, motiv pentru care consideră că „este normal ca elevii să urmeze una-două ore pe semestru în care să învețe despre monografia localității și județului în care se nasc și învață și, de asemenea, cei de vârste mari, de clasele a XI-a, a XII-a, să aibă și o educație care să le permită să se integreze mai ușor în viață”.

„Nu cred că este o rușine să spunem — și nu cred că ar trebui să ne ascundem după deget — că avem nevoie în viață de o ținută corespunzătoare, că avem nevoie să știm să ne îmbrăcăm nu neapărat ca la club, ci ca pentru o recepție. Nu cred că este o rușine să știm să dansăm vals sau tango, iar atunci când mergem pe stradă să avem o poziție a corpului demnă, cu pieptul înainte, — așa cum se spune sau cum mi se spunea mie la orele de Educație fizică încă din clasa I și să privești înainte — să privești în ochi omul cu care vorbești. Dacă asta este o greșeală atunci, logic, plătesc pentru asta”, a mai spus Șalaru.

El a afirmat că a observat, fiind profesor de fizică, faptul că din ce în ce mai mulți elevi au o postură a corpului incorectă.

„Nu numai că am observat, poate calculatorul, poate tableta, poate sedentarismul, poate că stau foarte mult cu ochii într-un ecran de televizor îi face pe elevi, atât pe fete cât și pe băieți, să aibă o poziție incorectă a corpului. Eu, ca profesor, atunci când intru în clasă sau în școală, întotdeauna le spun să aibă o poziție corectă a corpului”, a mai spus Vasile Șalaru.

Vasile Șalaru a precizat, joi, printr-un comunicat de presă că se retrage din funcția de secretar de stat în Ministerul Educației pentru a nu prejudicia ”nici sistemul de învățământ și nici ALDE”, partidul din care face parte.

”O ziaristă de la un cotidian hunedorean a ales tendențios, din toată prezentarea mea pe teme de educație și pe teme politice, doar părerea mea că educația nonformală ar trebui să aibă o pondere mai importantă în cadrul orelor de consiliere școlară și de Educație fizică și sport, părere pe care a denaturat-o total, scoțând-o din context. Mai mult, ceea ce a publicat acest cotidian nu sunt cuvintele mele, iar dreptul la replică nu mi s-a publicat. Ziarista a folosit expresii care nu mi-au aparținut niciodată, dar care mi-au adus grave prejudicii”, afirmă fostul secretar de stat.

Potrivit articolului respectiv, Șalaru a declarat că fetele ar trebui să învețe „să meargă frumos”, cu „pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții” și să știe „să fie gazde bune”.