Salmonella a fost cauza celor 130 de îmbolnăviri la parastasul din Bacău

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău, în urma examenului coprobacteriologic s-a stabilit că toxiinfecţia alimentară a fost provocată de salmonella.

15 mart. 2016, 09:44
Salmonella a fost cauza celor 130 de îmbolnăviri la parastasul din Bacău

Toxiinfecţia alimentară în cazul celor peste 130 de persoane din localitatea băcăuană Traian care au ajuns la spital după ce au mâncat la un parastas a fost cauzată de bacteria salmonella, descoperită, în urma analizelor, la unul din angajaţii firmei de catering care a pregătit mâncarea.

Bacteria a fost identificată în 30 de coproculturi, în urma prelevării de probe de la 56 de bolnavi internaţi în spital. 

”Serviciul de Control în Sănătate Publică a impus efectuarea examenului coprobacteriologic pentru personalul angajat în unitatea de catering, alcătuit din patru persoane, implicat în manipularea produselor alimentare. Pentru unul din angajaţi coprocultura a evidenţiat salmonella grup D. În lipsa probelor de produse alimentare ce trebuiau păstrate în unitate 48 de ore, rezultatele analizelor de laborator ne indică o salmonelloză generată de un angajat. Astfel sunt îndeplinite pentru acest diagnostic criteriile clinic şi epidemiologic”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de către DSP Bacău.

Peste 40 de persoane din cele 60 internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău cu toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat la un parastas organizat în comuna băcăuană Traian au fost externate după aproximativ o săptămână, iar alte 19, între care patru copii, au rămas în continuare în unitatea sanitară.

”Pacienţii externaţi au primit prescripţii medicale pentru continuarea tratamentului la domiciliu. Practic, au rămas sub supraveghere medicală persoanele mai în vârstă şi o parte din copii, în funcţie de cum a răspuns la tratament organismul fiecărui pacient”, declara, luni, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ.

În total, peste 130 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, iar 60 dintre acestea au fost internate la SJU Bacău.

Joia trecută, DSVSA Bacău a amendat cu 8.000 de lei firma de catering care a livrat borşul cu perişoare, sarmalele şi pulpele de pui cu orez şi varză la parastasul din Traian la care au participat, în total, peste 300 de persoane. 

„Amenda a fost dată pentru lipsa trasabilităţii la produsul carne tocată, în sensul că nu s-au găsit elemente de identificare, respectiv etichete sau documente. Reprezentanţii firmei nu au putut prezenta acte concludente de provenienţă a cărnii şi nici ce s-a întâmplat efectiv cu fiecare cantitate, fiind făcute mai multe achiziţii în decursul a câteva zile”, declara, pentru News.ro, directorul DSVSA Bacău, Liviu Vrabie.

În timpul controlului, inspectorii DSVSA au găsit aproximativ 12 kilograme de carne, cantitate pentru care nu s-a putut stabili din ce lot provine. După prelevarea de probe pentru analize de laborator, s-a dispus distrugerea cantităţii de carne rămasă.

Firma de catering a fost amendată cu 10.000 de lei şi de Direcţia de Sănătate Publică Bacău, pe motiv că reprezentanţii acesteia nu au putut prezenta probele de alimente din mâncarea servită la parastas, pe care aveau obligaţia să le păstreze 48 de ore. Totodată, până la definitivarea anchetei, societăţii i-a fost suspendată activitatea. 

Inspectorii de sănătate publică din judeţul Bacău au descoperit, în urma analizelor preliminare, că bucătăria firmei de catering nu era dezinfectată, fiind plină de microbi.