Salvamontiştii au salvat 17 persoane dintre ape. O persoană a murit, alte trei sunt dispărute

Intervenţii dramatice au avut loc miercuri pentru salvarea oamenilor prinşi de viituri. În doar câteva ore, salvamontiştii din Gorj au intervenit să scoată 17 oameni din mijlocul apelor. Unii dintre ei localnici, alţii turişti care au plecat spre case când au văzut că natura se dezlănţuie. O persoană nu a avut norocul să fie salvată, iar alte 3 persoane sunt date dispărute. 

30 iul. 2014, 11:06
Salvamontiştii au salvat 17 persoane dintre ape. O persoană a murit, alte trei sunt dispărute

11 oameni din Gorj au fost scoşi din mijlocul apelor de salvamontişti, 10 dintre ei au fost surprinşi de viitură în timp ce  cules de ciuperci, informează România TV. De asemenea, 6 turişti au rămas blocaţi la Cheile Olteţului, în Gorj, după ce un drum s-a surpat în mai multe locuri. Trei dintre turişti, printre care şi un copil, au fost salvaţi cu elicopterul, iar alţi 3 au rămas să păzească maşinile cu care ajunseseră la locul concediului.

Citeşte şi O staţiune din Vâlcea, distrusă de viitură. Turiştii veniţi în vacanţă au văzut moartea cu ochii

„Am fost sesizati despre 10 pers aflate in zona Parang. Persoanele se aflau la cules de ciuperci şi au fost surprinsi de viitura. Am incercat să intram cu elicopterul, nu s-a putut interveni din cauza norului, am continuat cu o acţiune terestra si am terminat in jurul pranzului”, a spus Sabin Cornoiu, şef Salvamont Gorj. Salvatorii au plecat imediat în altă misiune.

Citeşte şi COD ROŞU de INUNDAŢII. Unde sunt aşteptate revărsări ale râurilor HARTA

„Am dat drumul la elicopter şi am fost sesizaţi pentru o nouă acţiune: 6 turişti prinşi în curmătura Olteţului. În fata si in spatele lor drumul s-a surpat au rămas la mijloc cu maşinile blocate. Era şi un copil. Am mers cu elicopterul, au fost salvate cu nacela din elicopter, dar doar 3 persoane au acceptat să fie duse la Polovraci, celelalte au ramas sa pazeasca masinile.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat miercuri la sediul MAI că în urma inundaţiilor o persoană a decedat în judeţul Argeş, iar alte trei persoane date dispărute sunt căutate de angajaţii MAI, potrivit Agerpres.

„2.200 de angajaţi ai MAI – pompieri, jandarmi şi poliţişti – au fost mobilizaţi pentru a acţiona în cele 63 de localităţi afectate în urma inundaţiilor. 1.100 de locuinţe au fost inundate şi 400 de persoane au fost salvate”, a declarat miercuri Gabriel Oprea.

Citeşte şi Operaţiune DIFICILĂ de salvare în Argeş. O maşină în care se afla o persoană a fost luată de viitură

El a adăugat că numai în localitatea Vaideeni au fost evacuate 210 persoane şi scoase în afara zonei de risc.

Ministrul a mai spus că au fost scoase de la rezervele de stat 8.000 de kilograme de conserve, 24.000 de litri de apă, 2 tone de ajutoare fiind transportate cu elicopterul în localitatea Vaideeni.

De asemenea, s-au aflat în patrulare trei elicoptere cu ajutorul cărora au fost salvate 60 de persoane, fiind în continuare căutate persoanele dispărute.

Ministrul Gabriel Oprea a spus că sunt pregătite de intervenţie zece elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI, dintre care şase elicoptere de tip SMURD, fiind în desfăşurare şi o operaţiune de căutare a zece persoane în zona Rânca.