Salvare miraculoasă de sub dărâmături, chiar sub ochii unei echipe România TV. Noi imagini din mijlocul dezastrului din Albania VIDEO

Un tânăr de 17 ani a fost scos de sub dărâmături la mai bine de 24 de ore după ce clădirea s-a prăbușit peste el. Salvatorii l-au găsit în viață, dar din păcate pentru familia lui nu s-a mai putut face nimic, transmite România TV într-o corepsondenţă specială din Albania. Între timp, bilanţul morţilor a ajuns la 40, au anunţat joi autorităţile de la Tirana.

28 nov. 2019, 06:51
Salvare miraculoasă de sub dărâmături, chiar sub ochii unei echipe România TV. Noi imagini din mijlocul dezastrului din Albania VIDEO

Echipa România TV se află în continuare la Durres, oraş albanez grav afectat de cutremurul din zorii zilei de marţi, jurnaliştii observând cu atenţie operaţiunile de salvare care se derulează chiar sub ochii lor.

Unul dintre locurile unde s-a filmat a fost în apropierea mării, unde aproape o familie întreagă şi-a pierdut viaţa după prăbuşirea unei clădiri. Dumnezeu a făcut însă o minune, iar după 24 de ore a fost găsit fiul de 17 ani. Familia nu a mai putut fi salvată, iar oamenii au fost găsiți zdrobiți.

Militarii români au reușit să recupereze de sub dărâmături două persoane decedate. Este vorba de un cuplu. Salvatorii i-au găsit pe cei doi îmbrățișați. Intervenția de recuperare a celor două cadavre a durat mai bine de șase ore, din momentul confirmării, din cauza dificultăților din zona afectată.

Reportajul România TV:

Echipa de salvare-căutare RO-USAR formată din 52 de pompieri a început, miercuri, operaţiunile de salvare-căutare în Albania după cutremurul care a avut loc în această ţară marţi dimineaţă.

„Imediat după aterizarea pe teritoriul Albaniei, echipa RO-USAR s-a instalat în incinta unei baze navale din oraşul Durres. Ulterior, începând cu ora 00,00, pompierii salvatori au ajuns în partea de nord a oraşului Durres, unde au început operaţiunile de căutare-salvare la o clădire P+6+M, prăbuşită, fiind indicii că sub dărâmături mai pot fi supravieţuitori”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, miercuri, AGERPRES.

Specialiştii români acţionează în zona oraşului Durres alături de echipe din Grecia, Croaţia şi Turcia.

Miercuri dimineaţă, a fost programată o întâlnire a şefilor de echipe cu autorităţile locale pentru coordonarea eforturilor de salvare a supravieţuitorilor.

Două aeronave C 130 Hercules puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale au transportat în Albania echipa RO-USAR şi cele 12 tone de echipamente necesare intervenţiei. Echipa este formată din 52 de pompieri, acreditaţi de către ONU pentru misiuni internaţionale, patru câini pregătiţi pentru salvarea de vieţi omeneşti şi doi voluntari specializaţi în dresajul canin.

„Reamintim că în urma activării mecanismului de protecţie civilă europeană, Guvernul României, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru implicarea urgentă a ţării noastre în oferirea de suport şi ajutor Albaniei, a trimis echipa de salvare-căutare RO-USAR a unităţii speciale a IGSU din cadrul MAI în sprijinul autorităţilor albaneze”, se arată în comunicat.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, este în permanentă legătură cu colonelul Vasile Pirtea, şeful echipei de salvatori, pentru a fi informat în legătură cu orice nevoie sau solicitare a specialiştilor salvatori.

Potrivit unui bilanţ emis, miercuri, de Ministerul Apărării din Albania, 28 de persoane au murit, majoritatea în oraşul turistic Durres de pe coasta Mării Adriatice, şi în Thumane, la nord de capitala Tirana. 45 de persoane au fost salvate.