Sambata mortilor: Moşii de toamnă sunt prăznuiţi pe 1 noiembrie

Sambata morţilor sau pomenirea morţilor este rânduită de Biserica Ortodoxă în data de 1 noiembrie, dată la care calendarul ortodox menţionează Moşii de toamnă.

01 nov. 2014, 07:58
Sambata mortilor: Moşii de toamnă sunt prăznuiţi pe 1 noiembrie

În ziua Moşilor de toamnă, clopotele parohiilor ortodoxe din aproape toate colţurile ţării îi îndeamnă pe credincioşi să aprindă la mormintele celor dragi o lumînare şi să se roage alături de preoţi pentru mîntuirea sufletelor lor.

Citeşte şi Calendarul creştin-ortodox pentru anul 2015 a fost tipărit

Creştinii se roagă pentru cei morţi, pentru că au credinţa că, prin rugăciuni, sufletul pentru care se roagă va ajunge la Judecata universală într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup. În zilele de Moşi, o persoană din fiecare familie vine la biserică cu o colivă, o sticluţă de vin, aprinde două lumânări (pentru că la morţi tot timpul trebuie să fie cu soţ), şi cere să fie pomeniţi morţii familiei respective, scrie monitorulexpres.ro.

La o pomenire avem nevoie de colivă care închipuie pe cel adormit, lumânarea care închipuie credinţa celui mort (de aceea se aprind lumânări în clipa morţii unui credincios), vin roşu, care închipuie viaţa, colacul mare, rotund, simbolizează credinţa noastră în viaţa de veci, deoarece cercul nu are început nici sfârşit, iar prescura în trei colţuri arată credinţa noastră în Sfânta Treime, prescura în patru colţuri închipuie credinţa noastră în Biserica cea Una dar care este Universală, extinsă în cele patru puncte cardinale.

În afara canoanelor bisericeşti ce se săvârşesc în biserică, în casele credincioşilor, gospodinele trudesc pentru a face tot felul de bunătăţi ce vor fi date de pomană, dar mai cu seamă colivă. Aceasta reprezintă, în religia ortodoxă, o ofrandă adusă sufletelor celor plecaţi dintre noi. Aşadar, ea reprezintă hrană pentru trup, dar şi pentru suflet.