SĂNĂTATEA TA: Analize pe care toate femeile ar trebui să le facă

Vizita periodică la medic ar trebui să constituie o prioritate pentru oricine, dar mai ales pentru femei. Un set de analize le poate salva viața.

16 iun. 2015, 17:55
SĂNĂTATEA TA: Analize pe care toate femeile ar trebui să le facă

Iată ce analize trebuie să-şi facă femeile neapărat:

1. Control la sâni. Indiferent dacă te supără cu ceva sau nu, sânii trebuie examinați periodic. Chiar și dacă te numeri printre femeile care știu să-și autoexamineze bustul și faci asta regulat, tot se mai poate întâmpla să nu observi anumite nereguli. Prin urmare, mamografia joacă un rol important, mai ales dacă ai trecut de 35 de ani. Chiar și o ecografie mamară poate scoate la iveală anumite probleme ascunse, scrie libertateapentrufemei.ro.

2. Controlul ginecologic. Vizita la ginecolog nu este o plăcere, dar e atât de necesară. Oricât de neplăcută e consultația, examenul pelvian și Testul Papanicolau nu trebuie evitate, indiferent de vârstă, mai ales dacă ai o viață sexuală activă. Cele câteva minute de disconfort te ajută mai mult decât îți poți imagina.

Citeşte şi Simptome care ar trebui să alerteze femeile

3. Digestia. Majoritatea femeilor suferă cumplit din cauza constipației, iar consecințele nu se lasă așteptate. De la hemoroizi, fisuri anale, până la sângerări rectale și chiar cancer de colon nu e decât un pas. Ase face că un consult detaliat e absolut necesar. Colonoscopia își face datoria în astfel de situații. Cele mai tinere dintre noi pot face, preventiv, testele de depistare a hemoragiilor oculte sau examinarea cu bariu.

4. Tensiune arterială. Orice dereglare a tensiunii arteriale duce la afecțiuni destul de greu de tratat. Iar de la 40 de ani încolo, creșterea presiunii sanguine este absolut normală. Dacă te prezinți la timp la medic, se poate rezolva totul cu o dietă echilibrată, cu mișcare și cu tratament.

5. Glicemia. Deși nu este vorba neapărat despre zahărul consumat în alimentație, nivelul lui crescut în sânge aduce cu sine complicații grave. În multe cazuri, chiar și stresul prelungit poate fi cauza. Pancreasul suprasolicitat dă semne de oboseală, nu mai vrea să secrete insulina cum trebuie și de aici apar o mulțime de probleme. Cea mai mare dintre ele este diabetul zaharat, o boală pe viață. Verifică-ți glicemia măcar o dată pe an, ca să nu suferi tot restul zilelor!

6. Colesterolul. Grăsimea care se depune pe pereții vaselor de sânge îngroșându-le și restricționând circulația sângelui este extrem de periculoasă. Studiile cercetătorilor spun că, în fiecare minut, 2 oameni mor din cauza nivelului crescut al colesterolului care duce la afecțiuni cardiovasculare fatale. Un banal test de sânge îți poate salva viața.

7. Pielea. Deși avem tendința să o ignorăm, pielea trebuie tratată cu multă atenție. Alunițele trebuie verificate anual, mai ales dacă ne numărăm printre împătimiții băilor de soare. O vizită la dermatolog e crucială, pentru că poate depista la timp o formă de cancer de piele incipientă.

Citeşte şi Toate motivele pentru care femeile suferă fizic mai mult decât bărbaţii