SĂNĂTATEA TA: Cum se manifestă alergiile, care sunt simptomele şi cum le putem trata

Alergiile pot fi cauzate de polen sau mucegaiurile de flori, dar cel mai frecvent incriminat este polenul. Iată ce înseamnă aceste alergii la polen, care sunt simptomele, dar şi cum le putem trata.
Marilena Vili
03 iun. 2017, 05:30
SĂNĂTATEA TA: Cum se manifestă alergiile, care sunt simptomele şi cum le putem trata

Alergia este o reacţie a unui organism care îşi exercită proprietăţile imunităţii, de protecţie, creând o reacţie de inflamaţie, la nivelul ţesuturilor cu bariere (precum pielea şi mucoasele) contra unor substanţe care sunt tolerate de toată lumea, în afară de alergicul propriu-zis.

„Cu alte cuvinte, alergia este un exces de zel al imunităţii. Deci, imunitatea nu se exercită aşa cum este la omul normal împotriva unor duşmani cum ar fi virusurile, bacteriile, ciupercile şi celulele tumorale, ci se exercită şi asupra unor substanţe inocente, care practic nu deranjează pe nimeni în afară de aceşti bolnavi alergici„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. dr. Bradu Iamandesc, medic primar alergolog.

Cea mai mare parte a populaţiei suferă de alergiile la polen care afectează căile respiratorii, mucoasa bronhiilor, cauzând crize de astm, dar şi mucoasa oculară sau nazală, cauzând rinoconjuctivite. O altă manifestare a alergiilor, mai rar întâlnită, este cea care se manifestă pe piele, prezentând forme de urticarie.

Alergia aceasta cutanată, mai puţin cunoscută, este evident atunci când bolnavii remarcă faptul că după atingerea cu iarba sau cu florile, pe zona respectivă apar nişte manifestări de urticarie„, spune medicul.

Sunt şi alergii la polen care se manifestă pe tot parcursul anului, numite alergii încrucişate cu substante componente asemănătoare ale unor legume şi fructe.

Înspre vară, de la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie şi iulie (şi uneori chiar şi până în septembrie) există marele grup al polenului de graminee care este reprezentat de majoritatea ierburilor. Polenul de artemis şi ambrosia poate provoca manifestări alergice şi în lunile august şi septembrie.

Simptomele alergiilor

Sunt cele de rinoconjunctivită, şi anume secreţii nazale, salve de strănuturi, secreţii lacrimale (lăcrimare abundentă a ochilor) şi mâncărime – în termeni ştiinţifici, prurit-, care afectează atât mucoasa nazală, cât şi mucoasa conjuctivală, dar care de multe ori este un simptom pe care îl recunoaşte un doctor avizat. Pruritul este cel mai frecvent întâlnită, când alergia este mai severa si se manifesta sub forma unui prurit faringian care merge până în urechi (mâncărime în gât şi în urechi)„, declară doctorul.

Citeşte şi A început sezonul alergiilor! Vezi unde se pot ascunde alergenii din casa ta

Aceste manifestări se pot complica, ducând la apariţia crizelor de astm. Sunt cazuri în care astmul nu se mai manifestă sub forma caracteristică de sufocare însoţită de respiraţie şuierătoare, ci de tuse uscată în crize obositoare, adeseori mergând până la vărsături. Această formă este întâlnită mai ales la copii.

Alergia la polenul de fân, de lucernă este des întâlnită şi are o evoluţie destul de scurtă, de o lună şi jumătate. Această alergie se manifestă foarte violent când cineva se apropie de o căpiţă de fân sau după ce a fost cosit fânul.

„Există polen în mirişte în cantităţi mari şi inhalarea lui, mirosul acela foarte plăcut pentru noi, pentru un alergic la polen poate să producă chiar o criză de astm”, a precizat medicul.

Cum ne tratăm în cazul alergiilor la polen

Tratamentul se face cu medicamente luate pe cale orală din familia antihistaminicelor, în cazuri foarte severe. De exemplu la astm se poate lua şi cortizon, care se poate administra şi sub formă de injecţii. Cel mai frecvent, tratamentele moderne includ aşa numiţii corticosteroizi inhalatori, adică o medicaţie cortizonică cu administrare locală sub formă de picături nazale, picături oculo conjunctivale, sau sub formă de inhalaţii în bronhii, în cazurile de astm bronşic„, recomandă profesorul Iamandescu.

Tratamentul poate să ducă la dispariţia sau atenuarea acestor manifestări, însă bolnavul nu va fi vindecat definitiv. Aceste manifestări pot dura până la vârsta de 70, 80 de ani.

Important este că există o metodă prin care se poate vindeca, dacă bolnavul va face timp de cel puţin 3 ani, cu pauze în sezonul cald, un tratament denumit imunoterapia specifică cu alergen. Metoda se aseamănă cu o vaccinare, dar cu o imunizare care se produce în mod progresiv, pornind cu doze foarte mici (de alergen, ci nu de microbi!), care cresc până la un anumit nivel care este suficient să stimuleze imunitatea. Acest tratament reuşeşte, după 3, 4 sau chiar 5 ani să vindece pacientul. Metoda se foloseşte cu extracte alergenice orale şi sub formă de injecţii„, precizează alergologul.

Pentru copii au fost concepute şi doze care se pot administra oral, sublingual, care sunt extrem de comod de administrat, fiind la fel de eficiente precum extractele injectabile.

Citeşte şi O plantă banală te poate îmbolnăvi grav

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici