SĂNĂTATEA TA. Iată care sunt TESTELE MEDICALE care îţi pot salva viaţa dacă sunt făcute la timp

Toti ar trebui sa ne facem un set de analize uzuale pentru a ne verifica starea generala de sanatate, dar pe langa acestea, sunt unele teste care iti pot salva viata in cazul in care sunt efectuate la timp.

16 apr. 2015, 09:07
SĂNĂTATEA TA. Iată care sunt TESTELE MEDICALE care îţi pot salva viaţa dacă sunt făcute la timp

1. Proteina C reactiva. Pentru a afla daca suferi deja sau esti predispus la afectiuni cardiovasculare, iti poti face o analiza a sangelui care masoara nivelul proteinei C reactiva. De fapt, acest test depisteaza prezenta inflamatiilor in organism, potrivit bzi.ro. Corpul reactioneaza in mod natural impotriva infectiilor si ranilor, dar nivelurile crescute ale acestei proteine reprezinta un risc de boli cardiovasculare chiar mai mare decat colesterolul.

Excesul de proteina C reactiva (peste 3 mg/l) poate fi, de asemenea, asociat cu aparitia altor probleme de sanatate, inclusiv diabet, hipertensiune arteriala si Alzheimer.

Cui ii este recomandat: Persoanele care prezinta factori de risc pentru boli cardiovasculare, mai exact cele care au colesterolul mare (peste 200 mg/dl), tensiune arteriala crescuta (peste 140/90 mm Hg) sau care au rude cu boli de inima.

2. Testul Wasserman. Urmeaza sa te casatoresti, sa nasti un copil, sa te angajezi sau pur si simplu sa faci analizele anuale obligatorii? In oricare dintre aceste situatii trebuie sa faci testul Wasserman. Acesta este o metoda de diagnosticare a sifilisului, mai exact de depistare a bacteriei spiralate care produce boala, numita Treponema pallidum.

Sifilisul e o afectiune contagioasa care se transmite, in 90% din cazuri, pe cale sexuala. Poti lua insa boala si prin intepaturi, taieturi, muscaturi, sarut sau de la mama la fat in timpul sarcinii. Sifilisul congenital este extrem de sever si invalidant, putand fi fatal pentru nou-nascut.

Citeşte şi ANALIZE MEDICALE pentru cei cu vârsta de peste 20 de ani

La adulti, sifilisul netratat, ajuns in stadiu avansat, poate afecta sistemul cardiovascular, pe cel nervos, oasele si organele interne. Boala poate fi vindecata, cu conditia ca tratamentul sa fie facut cat mai repede dupa infectare.

Cui ii este recomandat: Persoanele mature, active din punct de vedere sexual, in mod special cele care au avut un contact sexual neprotejat, cele care au rude bolnave, personalul medical si femeile insarcinate.

3. Testul Papanicolau. Periodic, orice femeie adulta trebuie sa faca un consult ginecologic. Anual insa este obligatoriu sa faci testul Papanicolau pentru a descoperi daca ai vreo afectiune genitala sau daca esti predispusa la cancer de col uterin.

Testul nu este dureros, dureaza putin si consta in recoltarea unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Prin aceasta metoda sunt descoperite leziuni inflamatorii, infectii vaginale sau modificari celulare caracteristice, induse de virusul papiloma de tip uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala ce afecteaza 85% dintre femei.

Cui ii este recomandat: Orice femeie, anual, dupa debutul vietii sexuale. Chiar si femeile care si-au incetat viata sexuala sau care au trecut de perioada menopauzei trebuie sa faca, de asemenea, in fiecare an acest test.

Citeşte şi Ai grijă de SĂNĂTATEA TA: Ce ANALIZE şi CONTROALE medicale trebuie să faci anual