Sancţiuni drastice pentru preoţii care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii. Cum pot fi reclamaţi

Preoții din România care solicită bani enoriașilor pentru slujbele de înmormântare sau căsătorie se confruntă cu sancțiuni severe, potrivit unei Hotărâri a Sfântului Sinod din 2014. Desfășurându-se sub așteptarea implicită că orice contribuție financiară este oferită voluntar, acești preoți pot risca să-și piardă parohiile și să fie supuși altor măsuri disciplinare.

02 feb. 2024, 20:36
Sancţiuni drastice pentru preoţii care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii. Cum pot fi reclamaţi
Sancţiuni drastice pentru preoţii care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii. Cum pot fi reclamaţi

Sancţiuni drastice pentru preoţii care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, confirmă riscurile la care se expun preoții care solicită bani pentru înmormântări. De la mustrări și verificări la mutări disciplinare și caterisire, aceste sancțiuni sunt menite să asigure respectarea regulilor stabilite de Biserică.

„Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli acumulate în timp – caterisirea”, a precizat, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de directmm.ro.

Citeşte şi: Rugăciunea pe care fiii trebuie să o rostească pentru sănătatea părinților! Este extrem de puternică, face adevărate minuni

Reprezentanții BOR subliniază că nicio contribuție bănească solicitată de biserică nu este obligatorie și că banii oferiți reprezintă doar un ajutor financiar oferit de enoriași de bună voie. Cu toate acestea, se recunoaște necesitatea unei mai bune informări și comunicări între biserică și enoriași pentru a evita neînțelegerile.

„Este o hotărâre de sinod. Când apar persoane care spun că nu au auzit de ea sau că au auzit dar nu o pot respecta din varii motive, atunci avem o problemă”, a mai adăugat Vasile Bănescu.

Citeşte şi: Rugăciunea pe care să o rostești în miez de noapte! Îl aduce pe Dumnezeu în sufletul tău și îți schimnă viața definitiv

Enoriașii sunt îndemnați să reclame orice presiune financiară nejustificată prin trimiterea sesizărilor la adresa: [email protected]. Acest demers este susținut de BOR, care dorește să ofere un canal transparent de comunicare pentru rezolvarea oricăror probleme legate de solicitările financiare în cadrul bisericii.