SANCŢIUNI DURE pentru elevi şi dascăli la simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

De teamă să nu rămână cu băncile goale din cauza absenţilor, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vrea să aplice sancţiuni pentru cei care încalcă regulile la simulări.

23 ian. 2013, 07:30
SANCŢIUNI DURE pentru elevi şi dascăli la simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Pentru simulările care încep pe 30 ianuarie, Inspectoratul Şcolar din Capitală are de gând să ia măsuri atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Astfel, elevii s-ar putea alege cu media scăzuta la purtare dacă lipsesc de la simulări, dacă sunt indisciplinaţi sau încearcă să copieze. Profesorii şi directorii şcolilor au obligaţia de a asigura prezenţa elevilor la simulări, iar în caz contrar, vor fi sancţionaţi.

Măsurile dure vor fi luate ca urmare a absenteismului mare din anii anteriori, dar şi din cauza rezultatelor foarte slabe la bacalaureatul din 2012, când mai puţin de jumătate dintre elevi au obţinut note de promovare.

Fiecare inspectorat şcolar îşi stabileşte propriul calendar şi propria metodologie pentru simulările Evaluării Naţionale şi examenului de Bacalaureat, acestea urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii aprilie.

Examenul de bacalaureat din 2013 va fi susţinut la aceleaşi probe ca cele din anul 2012. Potrivit calendatului examenului de bacalaureat din 2013, prima sesiune are loc în perioada iunie – iulie, candidaţii putând să se înscrie în perioada 27-31 mai. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 31 mai 2013.

Examenul de bacalaureat din 2013 începe în 10 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 12-14 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 17-21 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) şi în 25-28 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 1 iulie la Limba şi literatura română (proba E a) şi în 2 iulie – la Limba şi literatura maternă (proba E b). Testarea va continua în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d).

Rezultatele vor fi afişate în 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 9 -11 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 12 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 15 până în 19 iulie.

În 19-20 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 19-21 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 20-21 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 22-23 august – evaluarea competenţelor digitale.

Din 26 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba şi literatura română, urmată în 27 august de Limba şi literatura maternă, 28 august – proba obligatorie a profilului şi 30 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.