Şantaj între Moscova şi Paris: Sistarea importurilor de vinuri franţuzeşti din cauza scandalului Mistral

Vladimir Besonov, membru al Comisiei pentru apărare din cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), consideră o greşeală a Rusiei faptul că aceasta a comandat portavioane Mistral de la o ţară membră a NATO şi a propus interzicerea importurilor şi comercializării de vinuri franţuzeşti ca răspuns la amânarea de către Franţa a livrărilor de nave Mistral către Federaţia Rusă.

25 nov. 2014, 16:21
Şantaj între Moscova şi Paris: Sistarea importurilor de vinuri franţuzeşti din cauza scandalului Mistral

Un parlamentar rus propune sistarea importurilor de vinuri franţuzeşti din cauza scandalului Mistral. ‘Propun să interzicem comercializarea de vinuri franţuzeşti în Rusia. Chiar şi numai discuţiile pe marginea acestui subiect ar putea duce la rezultatele dorite’, a spus Besonov în direct la postul de radio Russkaia Slujba Novostei.

Parlamentarul consideră o gravă eroare comandarea de portavioane de la o ţară care este membră a NATO. ‘Din ţările membre ale NATO nu poţi comanda acum nici măcar produse alimentare, fără a mai vorbi de arme, pentru că în joc este securitatea ţării. Este o mare prostie, dacă nu chiar un lucru dăunător. În afară de aceasta, elicopterele ruse nu pot să aterizeze pe aceste portelicoptere’, a declarat Besonov.

Citeşte şi Condiţiile pentru livrarea navelor Mistral Rusiei nu au fost încă întrunite, reiterază Valls

În opinia sa, din situaţia dată trebuie să fie trase concluzii pentru viitor. ‘Avem 90% din mijloacele de legătură provenite din import, inclusiv pentru nevoile de apărare, pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi Ministerul de Interne ale Rusiei. Este necesar ca armele şi tehnica militară să fie fabricate exclusiv pe teritoriul Rusiei’, şi-a exprimat convingerea deputatul.

Citeşte şi Serghei Lavrov: Extinderea nesăbuită şi neîntreruptă a NATO este o greşeală

Franţa a anunţat marţi amânarea ‘până la noi ordine’ a livrării primei nave de luptă Mistral comandate de Rusia, livrare suspendată de către Paris până la o rezolvare a crizei din Ucraina. Preşedintele Francois Hollande „consideră că situaţia actuală din estul Ucrainei nu permite încă” această livrare şi, prin urmare, găseşte ‘potrivit să suspende (autorizarea ei), până la noi ordine”, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat.

Franţa a demonstrat că respectă valorile occidentale

‘Aceasta este una dintre cele mai importante zile din relaţiile militare polonezo-franceze din ultimii ani. Ministrul apărării al Franţei a venit la noi într-o vizită neplanificată’, pentru a anunţa decizia părţii franceze de a suspenda livrările de portavioane Mistral către Rusia, declarat ministrul polonez al apărării, vicepremierul Tomasz Siemoniak, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Varşovia împreună cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, informează agenţia de presă TASS.

Citeşte şi Parlamentar rus: Rusia poate contracara sistemul antirachetă NATO

Potrivit lui Siemoniak, Polonia salută ‘decizia pe care a luat-o preşedintele francez Francois Hollande’, privind suspendarea livrărilor de portavioane Mistral către Rusia. ‘Această decizie demonstrează aspiraţia Franţei de a arăta că pentru ea cel mai important lucru sunt valorile occidentale şi că ea nu acceptă ceea ce se întâmplă în estul Europei’, a afirmat ministrul polonez al apărării.