Săptămâna 18 de sarcină. Ce teste medicale trebuie să faci

Ai ajuns in saptamana 18 de sarcina. Te ingrijoreaza testele medicale pe care este probabil sa le faci in urmatoarea perioada? Nu-ti face griji. Multe femei sunt supuse mai multor teste medicale, tocmai pentru ca medicul sa se asigure ca nu este nimic in neregula.

01 feb. 2019, 21:26
Săptămâna 18 de sarcină. Ce teste medicale trebuie să faci

Saptamana 18 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 14,2 cm

Greutate: 190 g

Este cat… un ardei gras

La 18 saptamani, bebelusul se „maturizeaza”. Este din ce in ce activ si de-acum reactioneaza la zgomotele exterioare. Iti simte miscarile, iti aude vocea si bataile inimii. Se dezvolta pe zi ce trece si se antreneaza. Are suficient loc, deocamdata, sa se „joace”. Copilasul loveste, inghite si doarme. Stomacul, intestinele si colonul „lucreaza”. Intestinele colecteaza meconiu (primul scaun al bebelusului care va fi eliminat dupa nastere). Daca bebelusul este baiat, se dezvolta prostata. Daca este fetita, uterul si tubul falopian se formeaza si se asaza la locul lor. La ecografie ar trebui sa se vada organele genitale externe, desi este posibil sa le „ascunda”. Inima isi intareste muschii si pompeaza 23-28 litri de sange pe zi.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 30 de saptamani! 

Saptamana 18 de sarcina. Cum e mama

Daca n-ai simtit deja, de-acum pregateste-te pentru „intalnirea” cu bebelusul. Il vei simti miscandu-se inauntrul tau, reactionand la zgomote si la miscarile tale. Greturile au trecut, insa se intetesc mancarimile de piele cauzate de extinderea acesteia. Durerile de spate, durerile articulare te vor insoti si ele si sunt cauzate de schimbarea centrului de greutate, precum si de extinderea ligamentelor in pregatirea corpului pentru nastere. De asemenea, te poti confrunta cu carcei pe timpul noptii. Vorbeste cu medicul tau despre orice disconfort ai in timpul sarcinii. Chiar daca sunt lucruri normale, el stie cel mai bine ce sa-ti recomande, avand in vedere evolutia sarcinii tale si istoricul tau.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.