Săptămâna 34 de sarcină. Care sunt semnele travaliului?

Esti in saptamana 34 de sarcina. Iti vine sa crezi ca ai ajuns pana aici? 34 de saptamani! Cu siguranta, abia astepti clipa cea mare, insa mai e ceva de asteptat. Pe cat esti de nerabdatoare, pe atat esti de emotionata si iti faci in minte scenarii cu privire la nastere. 

17 feb. 2019, 08:02
Săptămâna 34 de sarcină. Care sunt semnele travaliului?

Saptamana 34 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 45 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2.146 g

Este cat un… pepene galben

Muschii bebelusului tau se maturizeaza, la fel si restul corpului. Isi poate intoarce capul dintr-o parte in alta si isi tonifica musculatura, facant „exercitii”. Isi intinde mainile, picioarele, iar tu resimti din plin asta. Daca vei avea baiat, testiculele sunt acolo unde trebuie. Ochii i se deschid si ii tine deschisi cand e treaz si ii inchide cand doarme. Perisorul lanugo a disparut, fiind inlocuit cu un strat gros de vernix. Stratul de grasime continua sa se formeze pe sub piele, iar bebelusul capata din ce in ce mai mult imaginea dulce si roz pe care ti-o imaginai cand ai ramas insarcinata.

In rest, se comporta ca un copil obisnuit: deschide ochii, ii inchide, doarme, se joaca, respira.

Daca s-ar naste acum, sansele de supravietuire sunt de 95%. Desi sunt sanse mari sa se dezvolte fara probleme, pot aparea si situatii in care va fi nevoit sa lupte pentru viata lui. Maturizarea plamanilor variaza de la copil la copil. Sunt copii care, la 34 de saptamani, nu-si pot regla singuri temperatura corpului, iar altii care inca au nevoie de asistenta in respiratie.  Insa acestea sunt probleme de scurta durata, care se vor rezolva cu asistenta medicala specializata, iar pe termen lung, bebelusul va putea ajunge din urma un copilas nascut la termen.

Micutul tau este cam cat un pepene si poti avea senzatia ca porti in pantece o bila de bowling. Daca este baiat, testiculele sunt la locul lor. In cazul in care, la nastere, acestea nu sunt coborate nu este neaparat un motiv de panica. Un sfert dintre baietei a „pierdut” unul pe drum. Acesta va ajunge la destinatie in cateva luni. Totusi, pentru a te linisti, cere sfatul medicului in orice problema.

Este timpul ca bebelusul sa se fi intors cu capul in jos, pregatit pentru nastere. Daca nu a facut-o, nu te ingrijora. Este suficient timp pana la nastere, insa este la fel de posibil ca doctorul sa ia in calcul, in aceasta situatie, nasterea prin cezariana. 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 46 de saptamani!

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.