Săptămâna 35 de sarcină. Bebeluşul îşi poate folosi toate cele cinci simţuri

Esti in saptamana 35 de sarcina. Vrei sa alaptezi? Daca da e timpul sa te pui la punct cu toate informatiile legate de alaptare. Este cel mai minunat dar pe care il poti da copilului tau inca din primele ore de viata: laptele matern.

16 feb. 2019, 05:59
Săptămâna 35 de sarcină. Bebeluşul îşi poate folosi toate cele cinci simţuri

Saptamana 35 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 46,2 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2383 g

Este cat… un pepenas

La 35 de saptamani, bebelusul este considerat gata de nastere. Cu toate acestea, daca vine pe lume in aceasta perioada ar putea fi vorba de o nastere prematura. Inainte de 38 de saptamani, bebelusii ar putea avea dificultati in hranire si alte complicatii. Totusi, sansele de supravietuire sunt de 99%.

Perisorul moale care ii acoperea pana acum incepe sa dispara, iar straturile de grasime care ii vor tine de cald dupa nastere continua sa se formeze.

Bebelusul este din ce in ce mai mare si nu mai are loc. De aceea ii vei simti fiecare miscare si o vei percepe ca pe o lovitura. Vei simti fiecare rotire, fiecare gest facut de copil. Spatiul fiind din ce in ce mai mic, e clar ca nu mai are loc pentru „acrobatii”.

Plamanii ii sunt dezvoltati complet si produc – surfactant – o substanta care il ajuta sa faca schimb de oxigen in plamani. Ficatul si rinicii filtreaza reziduurile. In aceasta perioada cea mai rapida dezvoltare o cunoaste creierul. Noi conexiuni se formeaza in creier si pregatesc bebelusul pentru lumea exterioara. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi, detecteaza lumina, exerseaza respiratia,  isi misca ochii, isi suge degetul.

In acest moment bebelusul ar trebui sa fie asezat cu capul in jos. Daca nu a facut-o, este foarte posibil ca medicul care iti urmareasca sarcina sa discute cu tine si alte optiuni legate de nastere. Exista si proceduri medicale prin care doctorul intoarce manual copilul printr-o serie de miscari exterioare care sa-l determine sa se intoarca. Pentru ca procedura implica si cateva riscuri, pune cat mai multe intrebari legate de ea si hotaraste in consecinta. Pana la urma, cel mai important lucru este sa iti aduci copilul pe lume in maxima siguranta, indiferent de pozitia in care este asezat. 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 47 de saptamani!

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

 

 


loading...
Partenerii noștri