Săptămâna 41 de sarcină. Pot urma şi săptămâna 42 şi săptămâna 43

Ai ajuns la saptamana 41 de sarcina. Daca nu ai nascut inca, cel mai probabil medicul va lua in calcul provocarea nasterii sau cezariana. Dupa 42 de saptamani, exista pericolul dezvoltarii unor infectii, iar medicul nu va dori sa riste. Termenul maxim este de 43 de saptamani de sarcina. 

21 feb. 2019, 08:10
Săptămâna 41 de sarcină. Pot urma şi săptămâna 42 şi săptămâna 43

Saptamana 41 de sarcina. Cum e copilul

Marime: >50, 8cm (crestet-calcaie)

Greutate: ~ 4000 g

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 53 de saptamani! 

Daca nu ai nascut pana acum, medicul iti va supune atentiei chestiuni legate de inducerea nasterii. Chiar daca nu esti de acord cu procedurile, trebuie sa iei in calcul ca bebelusul nu poate sta in pantecul tau toata viata. Mai mult decat atat, de la un punct incolo viata ta si a bebelusului sunt puse in pericol. Dupa varsta de 42 de saptamani, bebelusii sunt mult mai mari, iar la nastere exista pericolul dezvoltarii unor infectii.

De asemenea, travaliul poate fi mai lung, cu cresterea riscului unor traume fizice pentru copil, in timpul nasterii vaginale. De aceea, in multe cazuri este recomandata nasterea prin cezariana.

Termenul maxim admis de medici pentru o nastere este la 43 de saptamani. Totusi, multi dintre ei incep recomandarea nasterii induse incepand cu saptamana 41. 

Saptamana 41 de sarcina. Mediul bebelusului

Mediul din uterul tau, construit in asa fel incat micutului sa-i fie bine, sa creasca si sa se dezvolte, „simte” ca bebelusul ar trebui sa fie pregatit pentru nastere si, din acel moment, incepe sa-si limiteze functiile. Placenta, de exemplu, responsabila cu furnizarea oxigenului si nutrientilor, isi incetineste functiile. Medicii spun ca placenta „imbatraneste”, fiind vizibile la ecografii puncte de calcifiere. Riscul nasterii unui copil mort este crescut in cazul sarcinilor care depasesc termenul.

De asemenea, substanta ceroasa cunoscuta sub denumirea de Vernix dispare, lasand pielea copilului expusa la mediul umed. Acest lucru nu pune in pericol viata, insa pielea micutului va arata ca si cum ar fi stat foarte mult timp in baie, iar dupa un timp se va usca si va cadea. 

Saptamana 41 de sarcina. Greutatea bebelusului

Cat cantareste bebelusul nu este un aspect de evitat. Dupa aproape 10 luni de sarcina, s-ar putea sa crezi ca in burtica ta e deja un junior, nu un bebelus. Greutatea lui poate depasi 4000 g. Inchipuie-ti daca nasterea unui bebelus de 3,100 kg este dificila, cum este cea a unui bebelus de peste 4 kg. In cazul unor bebelusi mari, riscul ranirii in timpul nasterii naturale este destul de mare (fractura de clavicula, distrofie humerala). De asemenea, se poate impune utilizarea forcepsului sau a vacuumului.

Rupturile musculare ale peretelui pelvic sunt si ele incluse pe lista riscurilor.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.


loading...
Partenerii noștri