Săptămâna Patimilor 2022. Marțea Mare. Ce este bine să faci în Marțea Seacă pentru bunul mers al căsniciei

În a doua zi a Săptămânii Patimilor, se continuă curăţenia de Paşte începută în Lunea Mare. Gospodinele trebuie să facă activităţile casnice cele mai solicitante, iar bărbaţii este bine să le fie de ajutor nevestelor. Referitoare aceste activităţi în gospodărie, există o serie de superstiţii şi credinţe pe care mulţi le respectă pentru a le merge bine.

18 apr. 2022, 16:00
Săptămâna Patimilor 2022. Marțea Mare. Ce este bine să faci în Marțea Seacă pentru bunul mers al căsniciei
Săptămâna Patimilor - Marţea Mare 2021. Tradiţii şi superstiţii. Sursa FOTO: glasul-hd.ro

Săptămâna Patimilor 2022. Marțea Mare este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat atât distrugerea marelui Templu, cât și propriile patimi, cu trei zile înainte de a fi judecat şi răstignit.

Săptămâna Patimilor 2022. Marțea Mare. Pilda celor zece fecioare

În această zi, credincioșii sunt îndemnați să privegheze pentru a fi pregătiți în orice clipă să-l întâmpine pe Iisus. În biserici, se citeşte pilda celor zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru ”nuntă”: la întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fără ulei.

Aceste două tipuri de fecioare, unele cu candelă fără ulei și celelalte cu candelă și ulei, semnifică două atitudini religioase. Există o mulțime de oameni foarte evlavioși, dar foarte zgârciți, adică nemilostivi. Aceștia sunt candele fără ulei, fără untdelemn.

Pilda se încheie cu aceste cuvinte: „Privegheați și vă rugați, ca nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.

Conform Noului Testament, întâlnirea cu Hristos se aseamănă unei nunți. Prin această parabolă, Biserica îndeamnă la post, rugăciune şi milostenie pentru că doar în acest fel se poate întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

Citeste si Superstiții în Săptămâna Patimilor. Ce înseamnă dacă plouă în Vinerea Mare

Săptămâna Patimilor 2022. Marţea Mare. Ce fac gospodinele în această zi

În Marțea Seacă, există superstiția conform căreia țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. Această a doua zi din Săptămâna Mare este caracterizată de practici magice ambivalente, ce utilizează atât magia negativă (interdicții pentru a nu stârni golul, secul, nenorocul), cât și pe cea pozitivă (scăldatul ritualic, pentru a seca bolile), potrivit traditii-superstitii.ro

În fiecare gospodărie, în această zi, femeile trebuie să aspire, se dea cu mătura, să spele geamurile și să facă treburile grele pe lângă casă. De asemenea, se curăţă curţile şi grajdurile. Pentru bărbați, se spune că este bine să le fie de ajutor nevestelor ca să aibă noroc în relație tot restul anului și parte de spor în casă.

În unele părți ale țării, există credinţa că nu trebuie să spargi nuci în această zi, în caz contrar, nucile din recolta următoare vor fi seci.

Citeste si POSTUL PAŞTELUI 2022. Rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti zilnic în Postul Mare. Face minuni