Şapte europarlamentari au cerut Chişinăului să suspende expulzarea cetăţenilor turci. CEDO, sesizată

Şapte parlamentari europeni, între care şi eurodeputata română Monica Macovei, au cerut Chişinăului să oprească expulzarea celor şapte cetăţeni turci - cadre didactice la liceul Orizont din capitala Republicii Moldova - care au fost reţinuţi joi de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) moldovean, pe motiv că ar avea legătură cu o organizaţie islamistă, în realitate fiind vorba de reţeaua de şcoli finanţate de către predicatorul Fethullah Gülen, adversarul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, dar care nu a fost declarat terorist nici de către UE şi nici de SUA, informează vineri presa de peste Prut.

07 sept. 2018, 15:41
Şapte europarlamentari au cerut Chişinăului să suspende expulzarea cetăţenilor turci. CEDO, sesizată

În acelaşi timp, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), sesizată de avocatul moldovean al cetăţenilor turci, Vitalie Nagacevski, a solicitat explicaţii autorităţilor moldovene în legătura cu acest caz.

Cei şapte europarlamentari i-au trimis o scrisoare preşedintelui Igor Dodon şi premierului Pavel Filip prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci. Ei cer autorităţilor moldovene să respecte standardele europene, având în vedere că Republica Moldova este membră a Consiliului Europei.

Lumina Instituţii de Învăţământ: Şase profesori turci şi angajaţi ai reţelei de licee Orizont din Republica Moldova, reţinuţi abuziv

De asemenea, comisarul european pentru negocieri de extindere şi politica de vecinătate, Johannes Hahn, a declarat că aşteaptă ca autorităţile moldovene să respecte procedurile legale în acest caz, conform unei postări pe Twitter.

Experţi ai organizaţiei neguvernamentale Promolex au acuzat autorităţile de la Chişinău de încălcarea flagrantă a drepturilor omului. ‘Convenţia ONU prevede că este interzisă expulzarea sau deportarea oamenilor în ţări în care riscă să fie torturaţi şi supuşi la tratamente inumane’, afirmă Ion Manole, expert în cadrul acestei organizaţii.

Potrivit opoziţiei proeuropene şi unor media de la Chişinău, în acest caz se vede complicitatea între guvernul de la Chişinău, condus din umbră de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, şi preşedintele Igor Dodon, care în acest fel au decis să răsplătească Ankara pentru renovarea ‘pe gratis’ a clădirii preşedinţiei moldovene, avariată în violenţele din aprilie 2009.

De altfel, reţinerea şi expulzarea profesorilor de la liceul turc Orizont din Chişinău – unul din cele mai performante din Republica Moldova – s-a produs la o zi după ce Dodon a anunţat vizita în luna octombrie a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care îl acuză pe Gulen că s-ar afla în spatele puciului eşuat de acum doi ani.

În faţa reacţiei internaţionale, preşedintele parlamentului, Andrian Candu, un apropiat al lui Plahotniuc, a cerut audieri parlamentare a conducerii SIS, iar preşedintele Igor Dodon a solicitat, în regim de urgenţă, informaţii concludente din partea SIS cu privire la expulzarea profesorilor turci.

Vineri, elevii de la liceul Orizont au organizat un miting de protest în faţa parlamentului de la Chişinău, cerând autorităţilor ‘Să nu le vândă profesorii!’.