Şapte tineri, printre care fratele unui atentator de la sala Bataclan din Paris, judecaţi pentru plecarea în Siria

Procesul în care șapte tineri originari din Strasbourg, estul Franței, printre care și fratele unuia dintre atentatorii kamikaze de la sala Bataclan din 13 noiembrie 2015, sunt judecați pentru că au plecat în Siria spre a se pregăti ca luptători islamiști, a început luni în fața unui tribunal corecțional din Paris, transmit AFP și Reuters.

30 mai 2016, 18:02
Şapte tineri, printre care fratele unui atentator de la sala Bataclan din Paris, judecaţi pentru plecarea în Siria

Inculpații, cu vârste între 24 și 27 de ani, aflați toți în arest, sunt judecați pentru asociere în vederea comiterii de acte de terorism.

Ei au făcut parte dintr-un grup mai mare care a plecat în decembrie 2013 în Siria. Din acest grup, două persoane au murit, iar restul au revenit în Franța în aprilie 2014, singurul rămas în Siria fiind Foued Mohamed-Aggad, care a făcut parte ulterior din comandoul de la sala de concerte Bataclan, unde au fost ucise 90 de persoane.

Karim Mohamed-Aggad, fratele lui Foued, se află printre cei șapte inculpați.

Conform unei surse apropiate dosarului, în timpul audierilor, cei șapte au susținut că au plecat în Siria într-o misiune umanitară — fiind încurajați de un recrutor binecunoscut serviciilor de informații, Mourad Fares—, sau pentru a lupta împotriva forțelor președintelui Bashar al-Assad, nu pentru a deveni militanți islamiști.

Ei au declarat că au urmat antrenamente sportive și că ocazional au mânuit arme, doar pentru instrucție sau fotografii de propagandă, fără însă a lupta vreodată.

Am mers acolo cu un singur scop: să lupt împotriva regimului lui Bashar al-Assad‘, a declarat Karim Mohamed-Aggad la audiere, cerând instanței să nu-l confunde cu fratele său. ‘Îți alegi prietenii, nu familia. Fratele meu a făcut ceea ce a făcut, el singur poartă răspunderea‘, a afirmat Karim Mohamed-Aggad.

De altfel, avocații au explicat că tinerii au fost induși în eroare, iar atunci când și-au dat seama că au căzut în mâinile unei rețele jihadiste, au căutat o cale de scăpare. ‘Li s-a spus că pot fi utili. Greșeala lor a fost că au crezut propaganda’, a declarat Martin Pradel, avocatul unuia dintre inculpați, pentru Reuters.

Procesul se va încheia pe 7 iunie, inculpații riscând până la 10 ani de detenție, pedeapsa maximă ce poată fi dictată de un tribunal corecțional în Franța.