Sărăcie extremă în Franța. Cetățenii raționalizează consumul de produse de igienă. Alții au renunțat complet la ele, arată cel mai recent sondaj

Franța se confruntă cu o criză fără precedent în ultimele decenii. Nemulțumiți de ridicarea pragului vârstei de pensionare și pe fondul sărăcirii accelerate, francezii protestează în stradă, de câteva săptămâni. Unii au ajuns să se teamă pentru ziua de mâine, așa că au trecut la măsuri extreme. 

22 mart. 2023, 12:03
Sărăcie extremă în Franța. Cetățenii raționalizează consumul de produse de igienă. Alții au renunțat complet la ele, arată cel mai recent sondaj

Peste 33% dintre francezi au început să renunțe la produsele de igienă, din cauza sărăciei, arată un sondaj realizat în statul lui Emmanuel Macron, de Ifop, ale cărui rezultate au fost publicate în ziarul Liberation, relatează Agerpres.

Potrivit analizei, francezii au început să aibă probleme cu finanțele personale și astfel, se gândesc la un scenariu extrem, falimentul personal. Din acest motiv, o bună parte dintre aceștia s-au văzut nevoiți să renunțe la unele produse de igienă. Cetățenii au început să-și raționalizeze săpunul și deodorantul.

Mai exact, unii au început să facă duș fără gel sau săpun, iar unele femei sunt mai atente la consumul de articol specifice perioadei menstruale. Totuși, în ziarul francez se atrage atenția că astfel de măsuri extreme sunt deosebit de periculoase pentru că „degradează respectul de sine și duc la izolare”.

 

Din ce în ce mai mulți franczi nu mai au bani de produse de igienă. Se hrănesc de pe o zi pe alta

 

Dintre cei care au răspuns la sondaj 7% se spală pe dinți fără pastă, 8% nu folosesc săpun sau gel de duș, iar 17% dintre părinți schimbă așternuturile copiilor mai rar decât și-ar dori. Sondajul a fost realizat și în aceeași perioadă a anului trecut, dar cifrele erau de două ori mai mici.

În rândul persoanelor sărace din Franța, cifrele sunt și mai îngrijorătoare: 73% afirmă că renunţă la unele produse de igienă în general; 34% – la şampon; 31 – la articolele pentru perioada menstruală.

Iată câteva reacții halucinante exprimate în cadrul sondajului, ce reflectă criza prin care trece Franța: „Mi se întâmplă să spăl copiii doar cu apă sau să le spun să îşi facă doar o toaletă rapidă”, a declarat o mamă cu doi copii. O altă femeie a mărturisit că foloseşte hârtie igienică în loc de absorbante, pentru a lăsa mai multe astfel de articole fiicelor ei.

Sondajul a fost realizat în două secţiuni – un eşantion reprezentativ de 1.501 de francezi, plus 300 de părinţi cu copii mai mici de trei ani, care au completat individual un chestionar disponibil online în noiembrie 2022, respectiv un alt eşantion de 1.162 de beneficiari ai asociaţiilor de ajutor pentru cei în situaţii precare şi de excluziune socială.

Între timp, continuă revoltele în Franța. Se duc lupte de stradă la Paris.