Sărbătoare mare la sfârşitul săptămânii. Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul. Păcat mare pentru cei care muncesc

Pe 15 iulie, e o altă zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău.

14 iul. 2018, 07:28
Sărbătoare mare la sfârşitul săptămânii. Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul. Păcat mare pentru cei care muncesc

Ciurica se ține, în tradiția populară, din generație în generație, pe 15 iulie. Și e o zi ce trebuie respectată, dacă vrem să fiți feriți de rele și, mai ales, de bătaie.

Combinând numele și legenda celor doi sfinți mucenici pomeniți pe 15 iulie, Chiric și Iulița, oamenii au născocit, în vremuri străvechi, o nouă sărbătoare, știută drept Ciurica sau Cirică Șchiopul. Este un moment important în tradiția folclorică. Și nu pentru valoarea lui religioasă. Superstițiile primează, mai ales că femeia capătă putere în fața bărbatului.

Ciurica se ține pentru putere
Data de 15 iulie este o zi în care femeia capătă un plus de autoritate, putând chiar să-și pedepsească bărbatul, dacă acesta a supărat-o cu ceva. Și asta pentru că Ciurica îi „ciuruie” pe cei care n-o respectă. De aceea, nu se muncește și se evită, pe cât posibil, orice fel de certuri, mai ales în familie. Căci, cine ia bătaie pe 15 iulie așa va păți tot anul. Dacă muncesc azi, femeile riscă să fie bătute de soți multă vreme de-acum încolo. Tradiția spune că femeia are voie să facă în această zi doar un țest, în care să coacă o turtă din care să mănânce toată familia, apoi poate să-și ia bărbatul la bătaie. De aici și obiceiul ca bărbații să plece de acasă de Ciurica. Cine ține sărbătoarea va avea parte de belșug, liniște și pace în familie, de sănătate. Ca să-ți meargă bine, nu da nimic din casă, nici măcar gunoiul.