SĂRBĂTORI 2013. Lucruri INEDITE despre CRĂCIUN: De ce are Rudolf nasul roşu şi cine a inventat INSTALAŢIA

Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoarele a anului. Frigul de afară pare să facă oamenii mai buni pentru câteva zile, iar concediul, masa îmbelşugată şi revederea celor dragi ajută pe fiecare în parte să îşi încarce bateriile pentru anul care vine. Cu toate că istoria acestei sărbători se pierde în negurile vremii, există anumite informaţii care s-au păstrat despre Crăciun, lucruri interesante pe care multe persoane nu le cunosc.

21 dec. 2013, 10:24

Prima persoană care a împodobit un brad de Crăciun pare să fi fost Martin Luther, în anii 1500. Astfel, potrivit poveştii, teologul şi călugărul german se plimba într-o noapte prin pădure, fiind uimit de frumuseţea stelelor de pe cer. De la distanţă, el a avut impresia că arată ca ramurele unui copac, astfel că s-a decis să taie un brad şi să îl aducă acasă, împodobindu-l cu mici lumânări, pornind astfel ideea pomului de Crăciun. 

Cu toate că melodia „Jingle Bells” este cunoscută de toată lumea şi a fost tradusă în zeci de limbi, la originea, ea nu a fost un cântec de Crăciun. Iniţial, cântecul se numea „One Horse Open Sleigh” şi a fost scris pentru o serbare şcolară cu ocazia sărbătorii americane de Ziua Recunoştinţei. Chiar şi aşa, cu timpul, versurile sale şi titlul s-au schimbat, devenind astăzi asociată cu această sărbătoare.

Citeşte şi MESAJE DE CRACIUN: Căţeluş cu păru’ creţ, să ai jeepu’ în coteţ, o vilă cu piscină /Andreea Marin ca vecină…

Edward Johnson este un inventator american de care mulţi oameni nu au auzit, singura sa performanţă fiind aceea de a fi lucrat alături de geniul Thomas Edison. Cu toate acestea, totul s-a schimbat în anul 1882, când a venit cu o idee incredibilă şi a inventat instalaţia pentru pomul de Crăciun, folosind-o la început doar în casa sa din New York.

Un lucru inedit este acela că zeu nordic Odin pare să fie figura mitică care a inspirat naşterea legendei lui Moş Crăciun. Potrivit miturilor păgâne, în timpul sărbătorii numite „Yule”, echivalentul germanic al Crăciunului pentru popoarele din zona de nord-vest a Europei, Odin se urca în sania sa, trasă de un cal cu opt picioare numit Sleipnir. Animalul reuşea să zboare distanţe lungi într-un timp foarte scurt, asemeni Moşului din prezent. Conform tradiţiei, copii îşi umpleau ghetele cu morcovi şi zahăr, plasându-le lângă sobe, acestea fiind oferite animalului mitic. În schimb, cei mici erau recompensaţi cu jucării şi dulciuri.

Citeşte şi MESAJE DE CRĂCIUN: Ce URĂRI DE SĂRBĂTORI le poţi trimite celor dragi

Un fapt recent, mai puţin cunoscut despre Crăciun, este acela că în această perioadă a anului au loc cele mai multe despărţiri, în special cu două săptămâni înainte de marea sărbătoare. În timp ce majoritatea celor care au cercetat aceste informaţii nu ştiu cu exactitate care este cauza, există mai multe supoziţii, una dintre ele fiind aceea că mulţi nu doresc să mai cumpere un cadou în plus fără rost. 

Cercetătorii norvegieni au descoperit motivul pentru care nasul renului Rudolf este roşu. Din primele informaţii se pare are această nuanţă de culoare intensă întrucât acest organ senzorial este înzestrat cu foarte multe capilare sangvine prin care circulă celule roşii, care protejează împotriva frigului şi reglează temperatura creierului. Microcirculaţia nazală este esenţială pentru a trage sania lui Moş Crăciun peste tot prin lume, în condiţii extreme.

Citeşte şi Compilaţia celor mai TARI GAFE de CRĂCIUN: De la Moşu’ în fundul GOL până la pisici care dărâmă pomi VIDEO