Sârbii bosniaci au nostagia fostului lor lider: Un centru universitar poartă numele lui Radovan Karadjici

Mai multe sute de persoane au asistat duminică la inaugurarea unui centru universitar la Pale, în apropiere de Sarajevo, purtând numele lui Radovan Karadjici - fost lider politic al sârbilor bosniaci - cu patru zile înainte de pronunțarea verdictului de către justiția internațională în procesul său pentru crime de război.

21 mart. 2016, 07:17
Sârbii bosniaci au nostagia fostului lor lider: Un centru universitar poartă numele lui Radovan Karadjici

O placă inscripționată cu numele lui Radovan Karadjici a fost dezvăluită în prezența președintelui Republicii Srpska (RS, entitate a sârbilor bosniaci), Milorad Dodik, precum și a soției fostului lider, Ljiljana Zelen Karadjici, și a fiicei lor, Sonja Karadzic Jovicevic, a informat televiziunea publică RTRS.

„Am dedicat acest centru omului care, fără îndoială, a pus bazele Republicii Srpska, Radovan Karadjici, primul președinte al republicii”, a declarat Milorad Dodik.

Ceremonia a avut loc cu patru zile înainte de pronunțarea verdictului împotriva lui Karadjici în fața Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI). În perioada războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995), mica localitate Pale a fost fieful sârbilor bosniaci.

Milorad Dodik a subliniat „simbolismul puternic” al acestei inaugurări, criticând în același timp activitatea TPI. „Este judecată numai una dintre părți, nu și celelalte care au contribuit, de asemenea, la ce s-a petrecut după destrămarea fostei Iugoslavii”, a afirmat el.

După șapte ani în spatele gratiilor, fostul lider al sârbilor bosniaci va afla joi dacă a fost găsit vinovat de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise în cursul acestui conflict care a făcut aproape 100.000 de morți și a provocat exodul a 2,2 milioane de persoane.

Radovan Karadjici a fost acuzat de masacrarea a 8.000 de bărbați și băieți musulmani de forțele sârbe bosniace la Srebreniţa (est) în iulie 1995 și pentru asediul orașului Sarajevo care a durat 44 de luni și s-a soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane.

El a fost arestat în iulie 2008 într-un autobuz în Belgrad, după 13 ani de căutări. Karadzic se dădea drept un terapeut care folosea metode alternative.