Sârbu, după votul din Parlament: Am votat pentru că aşa a apreciat grupul, nu s-a impus votul

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, pentru Mediafax, imediat după votul din plenul Parlamentului asupra avizării referendumului propus de Traian Băsescu, că grupul PSD a decis să voteze "pentru", iar acest vot nu a fost unul "impus".

18 iun. 2013, 16:44
Sârbu, după votul din Parlament: Am votat pentru că aşa a apreciat grupul, nu s-a impus votul

Ilie Sârbu a răspuns, în primă instanţă, afirmaţiilor liderului senatorului PNL, Puiu Haşotti, din plenul Parlamentului, care susţinea că votul favorabil nu ar respecta programul USL.

Nu are nicio legătură cu programul de guvernare, programul de guvernare îl aplică Guvernul„, a declarat Sârbu.

El a fost întrebat apoi de ce PSD a decis să voteze pentru avizul favorabil în cazul referendumului.

Fiindcă aşa a apreciat grupul nostru că trebuie să votăm, deci nu s-a impus votul…nimic. E consultativ…Nu e vorba de Băsescu, e vorba că nu vroiam să creăm impresia că ne împotrivim aşa… nu era nicio chestie”, a susţinut liderul senatorilor PSD.

De asemenea, el a fost întrebat dacă acest vot din partea PSD în favoarea referendumului nu-i va deranja pe cei din PNL. „Deranjurile apar tot timpul între noi”, a răspuns Sârbu.

Grupurile PSD şi UNPR „îşi exprimă surprinderea” faţă de decizia parlamentarilor PNL şi PC de a vota împotriva proiectului de hotărâre privind referendumul, menţionând că decizia liberalilor şi conservatorilor vine după ce în USL s-a convenit în favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotărâri.

Grupurile parlamentare PSD din Camera Deputaţilor şi Senat au transmis, marţi, sub semnătura celor doi lideri de grup, Marian Neacşu, respectiv Ilie Sârbu, un comunicat în care fac o serie de pecizări „în legătură cu votul exprimat în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 18 iunie 2013 referitor la scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum naţional”.

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea a precizat că parlamentarii PSD şi-au păstrat punctul de vedere din comisiile juridice şi în plen la votul asupra iniţiativei preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, votând favorabil şi că este dreptul PNL de a decide să voteze împotrivă.

Din punctul de vedere al PSD, noi ne-am păstrat punctul de vedere şi în comisii şi în plen. Nu pot să spun decât că PSD şi-a respectat întru totul decizia liderilor grupurilor parlamentare„, a spus Zgonea, răspunzând unei întrebări.

Zgonea a mai spus că nu a fost luat prin surprindere de numărul de voturi, deoarece a aflat de dimineaţă de decizia grupului PNL de a vota împotrivă. „Este dreptul suveran al grupului, este dreptul la strategie, nu pot să comentez. Din punctul meu de vedere, ne-am ţinut de cuvânt„, a adăugat el.

Parlamentarii PSD au votat în majoritatea lor pentru un aviz favorabil la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, dar au fost şi social-democraţi care s-au abţiunut la vot, a precizat, marţi, pentru Mediafax, senatorul Miron Mitrea.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a precizat, în plenul Parlamentului, că PNL a votat împotriva iniţiativei preşedintelui pentru un nou referendum, considerându-l „o diversiune politică” şi un referendum ilegal.

Citeşte şi Parlamentul A RESPINS referendumul propus de Traian Băsescu VIDEO