Sarmisegetuza, ameninţată de copacii bătrâni

Publicat: Vineri, 04 Noiembrie 2011 17:27 // Actualizat: Vineri, 04 Noiembrie 2011 17:27 // Sursa: RTV
Autor: Andrada Velciov

Vestigiile cetăţii Sarmisegetuza Regia nu sunt ameninţate doar de trecerea timpului, ci şi de arborii care riscă să se prăbuşească peste vestigiile istorice. Copacii prea bătrâni şi înalţi se pot rupe la orice vânt mai puternic. Un astfel de incident a fost evitat în ultima clipă de pădurarii şi voluntarii care îngrijesc cetatea.

Foto: calificativ.ro

Puţin a lipsit ca un fag de peste 40 de metri înălţime să se prăbuşească şi să distrugă rocile de granit ale monumentului istoric. În urma unei furtuni, fagul s-a rupt de la jumătate şi ameninţa să cadă în orice moment. Pădurarii si voluntarii din zonă s-au chinut ore bune pentru a tăia copacul si pentru a salva rămăşiţele cetăţii

Pericolul există însă în permanenţă, pentru că în incinta cetăţii dacice se află zeci de arbori de peste sute de ani. Din cauză că nu mai au rezistenţă, ori s-au uscat, aceştia riscă să cedeze în orice clipă.

Cu toate că monumentul face parte din patrimoniul UNESCO, încă nu există o formă de admnistrare a vestigiior istorice. Singurii care au grijă de cetate şi îşi mai asumă sarcina tăierii acestor copaci sunt voluntarii, pădurarii de la Ocolul Silvic Orăştioara şi angajatii Direcţiei de Cultură Hunedoara.

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei preromane, atingând apogeul în perioada lui Decebal. Monumentul se află sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă si Cultura din anul 1999.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
arbori copaci daci Dacia Decebal patrimoniu români Sarmizegetusa Regia UNESCO vestigii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8393
RON
06 Jun
noapte 15 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H