SARS-Cov-2 a fost creat într-un laborator din China, spun doi experţi internaţionali. „Virusul a dobândit cea mai rară şi nenaturală combinaţie, folosită doar de cercetători”

Doi experți americani au publicat un eseu în care susțin că secvențierea genomului SARS-Cov-2 arată în mod destul de clar că virusul a fost creat într-un laborator din China.

15 iun. 2021, 10:29
SARS-Cov-2 a fost creat într-un laborator din China, spun doi experţi internaţionali. „Virusul a dobândit cea mai rară şi nenaturală combinaţie, folosită doar de cercetători”

Dr. Stephen Quay și Richard Muller, profesor de Fizică la Universitatea Berkeley din California, au vorbit pentru Wall Street Journal pe tema originii virusului. Cei doi savanţi subliniază că „SARS-Cov-2 are o amprentă genetică care nu a mai fost identificată la un alt coronavirus care s-a dezvoltat în mod natural”. Ei spun că elementul cel mai convingător care vine „în favoarea ipotezei scurgerii din laborator se bazează ferm pe știință”.

Quay și Muller menționează că laboratorul din Wuhan este cunoscut pentru faptul că realizează experimente de „câștig de funcție”, prin care cercetătorii încearcă în mod intenționat să crească letalitatea virusurilor. Secvența genomică a SARS-Cov-2 este „CGG-CGG” – unul dintre cele 26 de tipare de secvențiere. Combinația este frecvent folosită de oamenii de știință în cercetările de „câștig de funcție”, dar este considerată „extrem de rară” în alte conjuncturi.

Experții afirmă că niciun alt coronavirus apărut în mod natural – cum sunt SARS și MERS – nu prezintă combinația CGG-CGG.

Citeşte şi Descoperirea care dă peste cap originea coronavirusului. Prezenţa SARS-CoV-2 a fost detectată încă din 2019 în Brazilia

Combinația CGG-CGG nu a fost identificată la virusurile dezvoltate în mod natural. Un virus nu poate prelua o secvență de la un alt virus (prin recombinare) dacă respectiva secvență nu este prezentă în niciun alt virus”.

Concluzia celor doi experţi este una fără echivoc: „Da, s-ar fi putut dezvolta întâmplător, prin mutații. Dar puteți crede asta? Acest lucru – că virusul, dintre toate posibilitățile pe care le-ar fi avut, a dobândit exact cea mai rară și nenaturală combinație, folosită de cercetători în laborator – arată că teoria principală privind originea coronavirusului trebuie să fie cea potrivit căreia SARS-Cov-2 a scăpat din laborator”.

Săptămâna trecută, un alt studiu arată că oamenii de știință chinezi au creat SARS-Cov-2 în laboratorul din Wuhan, apoi au încercat să modifice virusul încât să pară că a evoluat natural de la lilieci. Quay și Muller propun celor care susțin că virusul a trecut la om de la animale să explice „cum s-a întâmplat să preia cea mai nefavorabilă combinație: CGG-CGG. De ce a ales exact combinația pe care ar fi folosit-o cercetătorii care fac experimente de câștig de funcție”.

Citeşte şi OMS aruncă în aer teoriile despre originea noului coronavirus. E posibil ca sursa Covid-19 să nu fi fost oraşul Wuhan


loading...
Partenerii noștri