Şase membrii NATO ucişi în Afganistan în locul unde se află şi soldaţi români

Şase membri ai NATO, dintre care cinci americani, au fost ucişi sâmbătă în timpul a două atacuri survenite în sudul şi estul Afganistanului, provocând cele mai multe victime pentru coaliţia internaţională în aproape opt luni.

06 apr. 2013, 16:06
Şase membrii NATO ucişi în Afganistan în locul unde se află şi soldaţi români

Aceste pierderi, cele mai mari de la 8 iulie 2012 când şapte soldaţi ai NATO au murit în două atacuri diferite, tot în sudul şi estul ţării, intervine în ziua sosirii generalului Martin Dempsey, şeful statului major interarme american, pentru o vizită surpriză în Afganistan.

Cinci din cele şase victime, trei soldaţi şi doi civili, sunt americani, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Washington. Cea de-a şasea este afgan, conform unui comunicat al Departamentului de stat american, care vorbeşte despre victime „americane şi afgane” în provincia Zabul.

Atacul de sâmbătă cu cele mai multe victime a survenit în această provincie instabilă din sudul Afganistanului. „Trei membri ai Isaf şi doi civili aparţinând coaliţiei au murit într-un atac cu bombă artizanală”, a declarat într-un comunicat Forţa internaţională de asistenţă şi securitate (Isaf) a NATO.

Atentatul a fost revedicat de către talibani, care au anunţat pe site-ul lor, Voice of Jihad (Vocea jihadului), un „atac fructuos al unui martir”, în timp ce „guvernatorul provincial se apropia de o reuniune a unor invadatori străini, cu scopul de a vizita un spital nou construit”.

Atentatul s-a soldat cu victime şi în rândul civililor afgani, a anunţat ISAF, care nu a precizat naţionalitatea militarilor ucişi.

Potrivit unui oficial local, care a solicitat protecţia anonimatului, „o maşină încărcată cu explozivi a fost detonată sâmbătă dimineaţa în districtul Qalat (în provincia Zabul), la trecerea unui convoi NATO”, provocând „un număr important de victime”.

Militari români şi americani sunt staţionaţi la Zabul, potrivit site-ului ISAF.

„A avut loc un atentat sinucigaş imediat după explozia maşinii-capcană”, a adăugat această sursă.

„Ne pregăteam să asistăm la un program planificat, când o deflagraţie a avut loc lângă convoiul nostru. În apropiere de locul exploziei se aflau vehicule şi militari străini”, a declarat pentru AFP Ashraf Naseri, guvernatorul din Zabul.

„Un medic şi un civil au fost ucişi, iar două dintre gărzile mele de corp au fost rănite”, a adăugat el.

Potrivit talibanilor, care obişnuiesc să exagereze pierderile provocate inamicului, 11 „invadatori” au fost ucişi iar alţi nouă răniţi, deşi o gardă de corp a guvernatorului a fost ucisă, iar alte două rănite.

Un al doilea atac al insurgenţilor, de data aceasta în estul Afganistanului, a provocat moartea unui civil american, a declarat armata americană într-un comunicat, fără a face alte precizări.

În pofida unei prezenţe de 11 ani a coaliţiei NATO, care i-a îndepărtat de la putere, talibanii nu au fost învinşi. Ei continuă o luptă de gherilă împotriva forţelor internaţionale şi afgane, în principal în sudul şi estul ţării.