Sărata-Monteoru este satul de 900 de locuitori din județul Buzău în care vor avea loc, în scurt timp, „Zilele Monteorului”, un fel de festival la care sunt invitați artiști de renume, precum Dorian Popa, Jean de la Craiova, Ionuț și Doinița Dolănescu, Anca Neacșu sau Baboiash.
Sărata-Monteoru, stațiune balneară înființată la finalul secolului al XIX-lea de industriașul Grigore Monteoru, ține de Comuna Merei, ce are o populație totală de aproximativ 6.700 de persoane. Primarul comunei Merei este PSD-istul Ștefan Chircă care conduce un Audi Q7 luat în leasing pe străzile pline de balast din sat și are un salariu de 119.178 de lei anual.
În ciuda măsurilor de austeritate, satul va fi martorul unor evenimente spectaculoase, Zilele Monteorului, pentru care au rezervat un buget de 200.000 de lei, deși se desfășoară pe două zile, între 19-20 iulie 2025.
Citește și : Un tren a deraiat în Timiș după ce a lovit un camion care traversa calea ferată
Firma care a câștigat licitația pentru eveniment este Vedete Music Show SRL din Gherla, deținută de Sanda Garofița Iosif, care a beneficiat de zeci de contracte cu nenumărate comune din țară pentru care a organizat astfel de evenimente. În cei 200.000 de lei, firma organizatoare urmează să pună la dispoziție și scena, instalația de sunet și focurile de artificii.
Mai mult, Primăria a mai plătit 1.827,5 lei pentru a achiziționa „servicii de publicitate pentru evenimentul Zilele localității Sărata-Monteoru”, care constau în producția de spoturi audio și video și difuzarea acestora pe Focus FM și Focus TV din Buzău. O altă sumă, de 1.700 de lei, s-a dus către TV Buzău Trust Campus SRL pentru alte servicii de publicitate legate de promovarea evenimentului la Campus TV din Buzău.
Primarul spune că organizarea evenimentului ar fi fost solicitată de localnici și că este benefică pentru că impulsionează turismul.
„Costurile sunt de 170.000 de lei fără TVA, bani aprobați de Consiliul Local la cererea locuitorilor din Sărata-Monteoru. Este a 11-a ediție, precedenta a fost înainte de pandemie. Proprietarii de pensiuni ne-au cerut asta, la fel și mulți locuitori.
Este o investiție pentru promovare, pentru ca turismul local să-și revină. Transportul gratuit cu autobuzele este suportat integral de o firmă din zonă. Doar artiștii cunoscuți la nivel național sunt plătiți. Cei din regiunea noastră au acceptat să presteze gratuit”, a declarat Ștefan Chircă pentru Libertatea.
Multe comune și orașe nu simt problema austerității și chiar au capacitatea foarte mare de a face plăți pentru festivaluri, petreceri cu lăutari sau zile ale localității.
Edilul din Duda Epureni, județul Vaslui, a invitat-o pe Nadia Duluman precum și pe alți artiști să cânte luna viitoare. „În momentul în care se dă 600 (N.r. – de euro) așa în timp de criză, domnule, ce fel de criză este în România? Până acuma a fost criză?”, a spus primarul din Duda Epureni, Petrică Chiriac.
În comuna Mănăstirea Cașin, din județul Bacău a fost o „sărbătoare” care a costat 18.000 de euro, plus 1.800 de euro artificiile. „A fost dorința cetățenilor de a se realiza zilele comunei, având în vedere că avem și ansamblul Unguraș-Mănăstireni. Au fost invitați artiști de talie națională. Lumea a considerat că aceste zile ale comunei trebuie realizate și anul acesta”, a spus primarul comunei, Bucur George Adam.
Pentru zilele municipiului Turda s-au cheltuit 35.000 de euro doar cu artiștii. Feli, Connect-R, Grasu XXL și Johnny Roman primesc cazare, transport și masă, pe lângă onorarii.
La Piatra Neamț, numai scena și ecranul folosite pentru paranghelie au costat 50.000 de euro, iar restul până la 200.000 de euro ar fi provenit din sponsorizări, descrie presa locală evenimentul Piatra Fest.
În oraşul Ineu s-au cheltuit 27.000 de euro pentru un spectacol cu artişti populari şi ansambluri folclorice.
Suma de 20.000 de euro se sparg și la Odorheiul Secuiesc, banii fiind numai pentru scena pe care se vor urca artiștii. La rândul lor, ei vor fi plătiți cu alte sume.