Savantul care a încercat să prezică cutremurele a murit

Vladimir Keilis-Borok, un seismolog care a crezut că cutremurele ar putea fi prezise cu multe luni înainte, a murit în Statele Unite la vârsta de 92 de ani, informează Associated Press.                 

25 oct. 2013, 06:45
Savantul care a încercat să prezică cutremurele a murit

Keilis-Borok a murit la data de 19 octombrie în locuinţa sa din Culver City după o boală lungă, potrivit Universităţii din California Los Angeles (UCLA), unde a predat din 1998, potrivit Agerpres.
                  
Savantul rus a câştigat notorietate după un cutremur puternic produs în Japonia şi altul în California centrală în 2003, într-o perioadă de timp prognozată de echipa sa internaţională de experţi seismici.
                
Prezicerea seismelor este numită Sfântul Graal al ştiinţei cutremurelor şi a fost considerată imposibilă de mulţi oameni de ştiinţă. Nu este imposibil”, a declarat Kellis-Borok într-un comunicat al UCLA în ianuarie 2004.               

El a făcut apoi o afirmaţie îndrăzneaţă: Un cutremur de magnitudine 6,4 sau mai mare ar zgudui regiunea de 31.080 km pătraţi la est de Los Angeles înainte de 5 septembrie 2004 – o zonă vastă ce include Deşertul Mojave, Valea Coachella, Valea Imperială şi estul comitatului San Diego.                  

El a dat o şansă de 50 la 50, bazându-şi previziunea pe un model de cutremure înregistrate în regiune în ultimele decenii inclusiv de magnitudine 7,3 cu epicentrul în zona Landers în 1992 şi 7,1 la Hector Mine în 1999.                  

Dar cutremurul nu a lovit deloc şi criticii au spus că a fost norocos în previziunile sale anterioare. În ciuda încercării sale eşuate, Vladimir Keilis-Borok încă a avut câţiva suporteri.
                  
Prezicerea cutremurelor rămâne azi evazivă, notează AP. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă sunt în general pesimişti să aibă vreodată această capacitate şi s-au concentrat în schimb asupra pregătirii de urgenţă şi pledează pentru un sistem de avertizare timpurie conceput să ofere oamenilor câteva secunde de preaviz, după ce un cutremur are loc dar înainte ca undele distrugătoare să se răspândească pe scară largă.
                  
Născut la Moscova la 31 iulie 1921, Keilis-Borok a obţinut doctoratul la Academia de Ştiinţe din Moscova. El a lucrat la UCLA din 1998 până în 2010, când s-a retras. El era cunoscut ca ‘Volodea’ de prietenii apropiaţi.                  

Keilis-Borok a lăsat în urmă o fiică, Irina Kashin, o nepoată şi doi strănepoţi, a relatat joi Los Angeles Times.