Scandal uriaș. Ierarhia pentru admiterea la liceu 2023 este greșită. Ministerul Educației a încurcat criteriile și retrage clasamentele

Mediile elevilor erau ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare.

05 iul. 2023, 06:08
Scandal uriaș. Ierarhia pentru admiterea la liceu 2023 este greșită. Ministerul Educației a încurcat criteriile și retrage clasamentele

Admiterea la liceu 2023 UPDATE. Ministerul Educaţiei anunţă că ierarhia la nivel județean/al Municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024 va fi afișată, astăzi, 5 iulie, la ora 18:00.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, după afișarea rezultatelor finale la evaluarea națională, se afișează ierarhia județeană/ la nivelul municipiului București, în vederea admiterii la liceu.

Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:

  • nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale
    nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale
    nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul
    media de absolvire a claselor V – VIII.

Dat fiind că, marți, 4 iulie, s-au identificat neconcordanțe în aplicația informatică în ceea ce privește ordinea de aplicare a criteriilor de departajare stabilită prin Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal, Ministerul Educației a solicitat reprezentanților furnizorului de servicii informatice retragerea ierarhiei pentru verificarea corectitudinii aplicării criteriilor de departajare, respectiv remedierea erorilor și, ulterior, publicarea actualizată.

Admiterea la liceu 2023. Ierarhia greșită, publicată marți de Ministerul Educației, va fi retrasă spune pentru Edupedu.ro secretarul de stat Florian Lixandru, din Ministerul Educțaiei, responsabilul pentru Admiterea la liceu. Acesta anunță că ierarhia nu respectă criteriile de departajare prevăzute de lege, lucru constatat de toți elevii și toți părinții care au trăit ore de incertitudine după ce Ministerul Educației a pus mediile aranjate greșit.
„Am luat legatura cu cei care se ocupa de aplicatie pentru a verifica înca o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Aceesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificarile. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus pentru Edupedu.ro Florian Lixandru.

Admitere la liceu în București în 2023. Un elev cu 9.80 a pierdut 169 de poziții în clasament, față de un elev cu aceeași medie anul trecut. Concurența cea mai mare va fi pentru liceele de top
Lixadru a fost și președintele Comsiei naționale de organizare a ambelor examene naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Reacția vine după ce edupedu.ro a scris despre haosul provocat de Ministerul Educației prin publicarea ierarhiei de admitere la liceu greșite. Au fost induși în eroare peste 154 de mii de elevi și părinții lor. Mediile elevilor erau ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare.

Persoana care a fotografiat subiectele de la Bacalaureat şi le-a făcut publice a fost identificată. Secretar de stat în Ministerul Educației: ”Este anchetată și va suporta consecinţele”

Admiterea la liceu 2023. Rezultatele finale la Evaluarea Naţională, după soluţionarea contestaţiilor, au fost publicate. Înainte de contestaţii, 76,2% dintre candidaţii care au susţinut examenul au obţinut medii peste 5, procentul fiind mai mic decât în ultimii doi ani. Au fost înregistrate 27.128 de contestaţii, cele mai multe la limba română. În cazul a 16.476 de lucrări (13.757 de lucrări – în anul 2022) contestaţiile au schimbat nota prin creştere, iar pentru 7.668 de lucrări (5.906 lucrări – în anul 2022) notele au fost modificate prin scădere. În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 76,4%, crescând cu 0,2%. A crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 429 la 466. Anul trecut, după soluţionarea contestaţiilor, ponderea elevilor cu medii egale sau mai mari decât 5 a fost de 82,4%, în creştere cu 0,1 procente faţă de evaluarea iniţială.