Scade pragul de admitere la Rezidențiat! Notele cu care viitorii medici au promovat examenul în acest an

Ministerul Sănătății a anunțat, marți ,că pragul de admitere la examenul de Rezidențiat care a avut loc duminică scade la 60%. Reprezentanții ministerului spun că au luat această măsură, după ce prea puțini candidați au realizat baremul minim.

21 nov. 2023, 18:21
Scade pragul de admitere la Rezidențiat! Notele cu care viitorii medici au promovat examenul în acest an
Scade pragul de admitere la Rezidențiat!

Scade pragul de admitere la Rezidențiat! Cu doar câteva zile înainte de examen, Ministerul Sănătății a crescut pragul la 65%, pentru ridicarea nivelului de selecție a candidaților, însă, după dezastrul înregistrat de viitorii medici, s-a luat decizia ca acesta să fie scăzut.

Citește și REZULTATE Rezidenţiat 2023 UMF Carol Davila. Va fi bătaie pe posturile bune, schimbare legată de puntaj

Scade pragul de admitere la Rezidențiat!

„Ministerul Sănătății a realizat demersurile necesare pentru ca un număr cât mai mare dintre candidații înscriși la rezidențiat să poată alege un loc sau un post în specialitate. Punctajul minim de promovare la concursul de intrare în rezidențiat este și anul acesta 60% din punctajul maxim realizat”, au transmis reprezentanții ministerului printr-un comunicat de presă.

Anul acesta, la sesiunea de rezidențiat din domeniul medicină, punctajul maxim realizat a fost de 936 puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului inițial de 65%, este de 608 puncte. Astfel, în această situație, ar fi putut alege un loc sau un post în specialitate maxim 3.696 candidați din cele 4.327 locuri disponibile.

„Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi și locuri la concursul de rezidențiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgență, ATI etc, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au aprobat astăzi, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidențiat a unui număr cât mai mare de tineri medici. Astfel, astăzi, s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori”, a anunțat Ministerul Sănătății.

„Pregătirea din timp a unui număr suficient de specialiști reprezintă o prioritate a politicii de resurse umane a Ministerului Sănătății. Tinerii medici trebuie să aibă după absolvire un loc de muncă asigurat, iar pacienții din România să beneficieze de îngrijire din partea generațiilor viitoare de specialiști!” a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În acest an, peste 10 mii de candidați au concurat pentru 4.327 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară și 412 locuri și posturi pentru farmacie.

În București, 3.775 de studenți s-au înscris la examenul de rezidențiat. Dintre aceștia: la medicină sunt înscriși 2.077 de candidați, la medicină dentară – 945, iar la farmacie – 753.

La Cluj, 1.353 de studenți mediciniști vor susține examenul. Dintre aceștia, 708 la medicină, 284 la medicină dentară și 361 la farmacie.

La centrul de concurs din Craiova s-au înscris nu mai puțin de 963 de candidați: 567-medicină, 170-medicină dentară, 226-farmacie.

La Iași s-au înscris 1751 de mediciniști. Dintre aceștia, 991 la medicină, 438 la medicină dentară, iar 322 la farmacie.

La Târgu Mureș, vor susține examenul de rezidențiat 912 candidați: 474 la medicină, 187 la medinică dentară și 251 la farmacie.

Ultimul centru universitar în care va fi susținut examenul de rezidențiat este Timișoara, unde 1.440 de studenți s-au înscris: 916 la medicină, 307 la medicină dentară și 217 la farmacie.

Citește și Întrebarea despre şpagă pe care o vor primi toți românii externați din spitale. Ce este CHESTIONARUL PACIENTULUI