Scade valoarea tichetelor de masă pentru angajați! Peste jumătate dintre firmele românești iau în calcul această măsură

Peste jumătate dintre companiile din România vor să reducă sau să nu mai crească valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaţilor. Această decizie vine în contextul introducerii unei taxări suplimentare cu 10% pentru CASS.

08 aug. 2023, 18:35
Scade valoarea tichetelor de masă pentru angajați! Peste jumătate dintre firmele românești iau în calcul această măsură
Scade valoarea tichetelor de masă pentru angajați!

Scade valoarea tichetelor de masă pentru angajați! Un studiu realizat de Cult Research arată că 57% dintre companiile de la noi spun că vor reduce sau nu vor mai creşte valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaţilor, iar 70% dintre firmele care nu acordă acum tichete spun că cel mai probabil nu vor face acest lucru nici în viitor.

Citește și Tichete de masă 2023. Anunţ important pentru românii care şi-au luat concediu

Scade valoarea tichetelor de masă pentru angajați!

În luna iulie, Guvernul a adoptat o decizie conform căreia, companiile pot creşte valoarea tichetelor de masă la 35 de lei, de al 1 august, şi 40 de lei de la 1 ianuarie 2024.

Dacă taxa de 10% va fi introdusă aproape o treime dintre companiile care acordă acest tip de tichete nu vor mai lua în calcul pentru următoarea perioadă creşteri salariale ale angajaţilor, mai arată studiul.

„Noile măsuri fiscale propuse de Guvern au impact pentru întreg sectorul de business, aşa cum este decizia de taxare a tichetelor de masă cu CASS 10%.

Companiile angajatoare care oferă acest tip de beneficiu extra-salarial resimt direct aceste măsuri, tocmai de aceea ne-am dorit să vedem care este perspectiva lor asupra acestui subiect.

Rezultatele ne arată că cele mai afectate ar putea fi companiile mici şi mijlocii; mai bine de un sfert dintre angajaţii acestor firme riscă sistarea tichetelor de masă”, a declarat Alexandru Zodieru, Managing Partner Cult Research.

Astfel, 57% dintre companiile participante la studiu spun că vor reduce sau nu vor mai creşte valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaţilor, chiar dacă începând cu 1 august tichetele au fost majorate la 35 de lei.

Mai mult, o treime dintre angajatori au în vedere să păstreze aceeaşi valoare nominală a tichetelor, în timp ce 23% iau în calcul chiar şi scăderea valorii nominale a tichetelor pe care le acordă angajaţilor.

Totodată, studiul arată că 50% dintre companii ar putea decide să crească preţul final al produselor sau al serviciilor pe care le oferă, în contextul taxării suplimentare cu CASS 10% pentru tichetele de masă.

Cele mai afectate de măsura de taxare suplimentară cu CASS a tichetelor de masă vor fi companiile mici şi mijlocii din România.

23% dintre companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro pe an nu vor mai acorda tichete de masă angajaţilor. Acestea declară că vor întrerupe acordarea tichetelor de masă după aplicarea măsurii.

Citește și Schimbări pentru români de la 1 august: Salarii mai mari pentru unii angajați, alimente mai ieftine, tichete de masă cu valoare mai mare