Scăderea inflaţiei la 5,9% în aprilie a adus ieftiniri majore la produsele alimentare de bază

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în data de 14 mai, rata inflației din România a ajuns în luna aprilie la 5,9%.
Filip Stan
14 mai 2024, 20:36
Scăderea inflaţiei la 5,9% în aprilie a adus ieftiniri majore la produsele alimentare de bază

Noile cifre publicate astăzi ne arată o înjumătățire față de luna iunie 2023, 10,3%, o dată cu preluarea guvernării de către PSD. Scăderile de prețuri la anumite produse alimentare au ajuns chiar si la 30%.

Raportat la lunile precedente, rata inflației înregistrează o scădere constantă în ultimele luni, 7,23% în februarie și 6,61% în martie, de aproape un punct procentual.

Planul premierului Ciolacu pentru salariaţi: deduceri din impozit pentru angajații cu copii şi introducerea salariului minim european

Aceleași date furnizate de INS ne arată și produsele sau serviciile care au înregistrat cea mai mare scădere de preț pentru luna aprilie. În top 10 se află atât alimente de bază, cât și gazele și energia electrică. Adică sectoarele în care Guvernul Ciolacu a introdus principalele plafonări de costuri din ultima perioadă.

Măsura a venit pentru a răspunde nevoii de protejare economică a categoriilor vulnerabile în fața scumpirilor la hrană și servicii și stoparea, astfel, a speculațiilor și ajustărilor nejustificate în creștere ale tarifelor.

 

Top 10 ieftiniri în aprilie 2024

Conform indicilor prețurilor de consum în luna aprilie la principalele mărfuri și servicii, publicat astăzi de INS, scărerile de prețuri au ajuns să depășească valoarea plafonului adaosului comercial de 20%.

În top 10 al ieftinirilor găsim majoritare alimentele de bază, cu făina pe locul 1 (o scădere de 30%), dar și serviciile, cu gazele pe locul 5 (-11%) și facturile la electricitate pe locul 10 (-3%), după cum urmează:

1.     Făină  – 30%

2.     Mălai   – 28%

3.     Ulei – 23%

4.     Unt  – 13%

5.     Gaze -11%

6.     Zahăr -10%

7.     Lapte de vaca  – 7%

8.     Ouă – 5%

9.     Margarină – 4%

10. Energie electrică – 3%

 

Măsurile de plafonare luate de Guvern, principalul efect pentru ieftiniri și implicit scăderea inflației.

Reducerea prețurilor este principalul motiv pentru scăderea constantă din ultimele luni a ratei inflației, spun specialiștii. Acest trend este așteptat să continue, dată fiind decizia Guvernului Ciolacu de a prelungi plafonarea prețului pentru 17 alimente de bază, până la 31 decembrie 2024.

Plafonarea fusese decisă pentru prima dată la 1 august 2023 de același Guvern. Măsura a stabilit cota de adaos comercial practicată de procesator la  maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului.
Prețul roșiilor românești se prăbușește! Cât costă un kilogram, cumpărat de la fiermieri

De asemenea, o nouă prelungire a Ordonanței plafonării prețurilor la gaze și energie a fost anunțată de Guvern pe 28 martie 2024 și este valabilă până la 31 martie 2025. Menținerea prevederilor Ordonanței pentru următorul an a venit și cu noi modificări în sprijinul consumatorilor.

Până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligați să asigure resurse pentru consumul populației la prețul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh. Ulterior acestei date, conform noii legi, prețul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!