Scandal uriaş de corupţie, în Bulgaria. Regele jocurilor de noroc susţine că i-a dat milioane de euro premierului Bojko Borisov

Vasil Bojkov a postat pe pagina sa de Facebook noi declarații detaliate despre extrageri de 67 de milioane de leva (aproximativ 33,5 milioane euro) din contul său personal de la Bulbank, în perioada 2017-2019. Printre acestea se numără și sumele pe care el le-a lansat în urmă cu o săptămână – de aproximativ 11,8 milioane de leva (circa 5,5 milioane de euro), scrie ziarul Sega, citat de Rador.

18 iun. 2020, 07:27
Scandal uriaş de corupţie, în Bulgaria. Regele jocurilor de noroc susţine că i-a dat milioane de euro premierului Bojko Borisov

Extrase din contul meu personal, care dovedesc că s-au scos peste 67 de milioane de leva în numerar (după plata impozitelor). Suma, pe care am predat-o lui Vladislav Ivanov Goranov (ministrul de finanțe – n.trad) și Boiko Metodiev Borisov, prin persoanele menționate de ei, doar în ultimii trei ani„, susține Bojkov. Din extrase nu rezultă însă unde au mers banii, nici justificări de extragere nu are.

Premierul Boiko Borisov a negat categoric cum că ar fi primit bani de la Vasil Bojkov. El s-a jurat pe apropiați că a luat doar un trabuc de la Bojkov. „Este o minciună!”, a declarat el și acum pentru ziarul „Sega”, întrebat cum comentează noile acuzații ale omului de afaceri. Ministrul bulgar de finanțe, Vladislav Goranov, a făcut apel la Bojkov, în urmă cu câteva zile, să scoată ce are și să se termine. „Cum vă imaginați că am racolat în cabinet unul dintre cei mai bogați bulgari?”, a întrebat el.

În noua sa postare, Bojkov scrie că deja de două săptămâni Procuratura nu face nimic în urma semnalului tras de el. „Telefonul, adresa și locul în care mă aflu le sunt cunoscute, însă nimeni nu m-a căutat încă pentru „mărturii și pentru dovezi”. În pofida dovezilor și recunoașterii publice, procurorul general al Bulgariei, Gheșev, continuă să își demonstreze apartenența și dependența de „junta” conducătoare. Legea se pare că nu e valabilă pentru BMB, VG și Menda, care trebuie să fie date afară din funcțiile ocupate și reținute, pentru a nu împiedica ancheta„, scrie omul de afaceri, aflat în Dubai, împotriva căruia procurorii au formulat 18 acuzații.

Citeşte şi Bulgaria şi Croaţia, şanse mari să intre anul acesta în anticamera zonei euro. România nu îndeplineşte niciun criteriu de aderare

Bojkov publica pentru prima dată declarații cu privire la extrageri din contul său personal la data de 2 iunie. Atunci a devenit clar că el a extras sume imense de bani în numerar. Din postarea sa reieșea că aceștia sunt bani pentru așa-numita taxă „Ajutor” în valoare de 20% din câștigul Loteriei Naționale.

În februarie anul acesta, Vladislav Goranov mi-a trimis o revizie fiscală. Aceasta va constata că, după plata tuturor impozitelor, am extras sume imense în numerar din contul meu personal. Toate celelalte cheltuieli ale mele sunt plătite prin bancă. Acești bani nu sunt în numerar. Unde sunt?„, a întrebat atunci Bojkov. Din declarații s-a văzut că el a extras în total circa 11,8 milioane de leva.

Câteva zile mai târziu a apărut și semnalul lui Bojkov către Procuratură, în care el susține că are la dispoziție poze și înregistrări de pe camerele de supraveghere care dovedesc că, în decurs de trei ani, din 2017 până în 2019, i-a predat direct ministrului bulgar de finanțe, Vladislav Goranov, și premierului bulgar, Boiko Borisov, peste 60 de milioane de leva. Semnalul omului de afaceri din sfera jocurilor de noroc către Procuratura de la Sofia a fost publicat pe site-ul Bivol.

În aceeași zi, cei de la Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS), de care țin și informațiile financiare, au reacționat la afirmațiile lui Bojkov. Agenția susține că, în urma verificărilor făcute, a reieșit clar că Unicredit Bulbank nu a anunțat DANS legat de dubiile cu privire la extragerile de bani din casă.

Astfel, banca a încălcat cerințele din Legea privind măsurile împotriva spălării banilor cu privire la înștiințarea legată de efectuarea de plăți mai mari de 30.000 de leva, precum și legat de suspiciuni privind date despre și/sau spălare de bani și/sau privind prezența unor sume de proveniență infracțională.