Scandal în comisia de anchetă a alegerilor din 2009: Ţuţuianu îl acuză pe Baconschi că a încălcat legea asistând la numărarea voturilor

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu l-a acuzat pe fostul ambasador de la Paris, Teodor Baconschi, că a încălcat legea la alegerile prezidenţiale din 2009, asistând la numărarea voturilor din Ambasadă. O altă dispută în comisia de anchetă a prezidenţialelor din 2009 s-a iscat între Ţuţuianu şi Robert Turcescu, senatorul PSD lansând ironii cu privire la calitatea lui Turcescu de "ofiţer", cărora deputatul PMP le-a răspuns iritat.

31 mai 2017, 09:32
Scandal în comisia de anchetă a alegerilor din 2009: Ţuţuianu îl acuză pe Baconschi că a încălcat legea asistând la numărarea voturilor

„Eu socotesc că era de datoria ambasadorului României să asiste la încheierea procesului electoral. Ar fi fost complet iresponsabil să mă duc să mă culc, în condiţiile în care aveam responsabilitatea de a vedea că şi această parte a procesului electoral să desfăşoară în cele mai bune condiţii (…) Am asistat la acest proces, fără să intervin în vreun fel”, a spus Teodor Baconschi, cu privire la seara alegerilor din 2009, la Paris.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a afirmat că ce a făcut Baconschi a fost „pe lângă lege”. „La numărarea voturilor participă membrii Comisiei şi pot, în mod excepţional, să participe candidaţii. N-aveaţi nici o calitate, nici alta”, a spus el.

„Atunci de ce mă aflu aici, domnule senator? Dacă nu aveam nicio calitate?”, i-a replicat fostul ambasador al României de la Paris, transmite News.ro.

„Păi, nu ştiu. Vă aflaţi aici pentru a ne da relaţii în legătură cu alegerile şi uitaţi că a rezultat un lucru (…) Ambasadorul, care nu avea nicio calitate de membru al Comisiei electorale, a participat la numărarea voturilor”, a continuat Ţuţuianu.

Citeşte şi: Gabriel Oprea, gazda întâlnirii din seara alegerilor, refuză audierea comisiei din Parlament. Fifor: O să-i trimitem o nouă invitaţie

Ulterior discuţiei, Baconschi a fost întrebat cum a ajuns ambasador la Paris şi cine l-a susţinut în această funcţie, intervenind deputatul PMP, Robert Turcescu. El a citat articolul 91 din Constituţie, potrivit căruia preşedintele României, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă ambasadorii.

„Domnule deputat, înţeleg că îl reprezentanţi pe domnul Baconschi?”, l-a interpelat pe Turcescu preşedintele Comisiei, Mihai Fifor.

„Nu, am văzut mirarea unor colegi, domnule preşedinte, şi-mi doream foarte mult să-i ajut, la un moment dat. Pe domnul Ţuţuianu poate mai citeşte Constituţia, ştiţi, ca între colegi”, a răspuns ironic Turcescu.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu l-a ironizat atunci pe Turcescu: „Să înţeleg că intrarea dvs. are legătură cu pregătirea de ofiţer? Eu nu v-am atacat niciodată”.

„Uitaţi-vă atent la dumneavoastră, domnule Ţuţuianu, şi mai discutăm”, i-a replicat, iritat, Turcescu preşedintelui Comisiei SRI.