Guvernul Marcel Ciolacu, în comisiile parlamentare: Mare scandal / Promisiunile PSD pentru pensionari și cei mai săraci dintre cetățeni (VIDEO)

Miercuri dimineață, 14 iunie, au început audierile din comisiile parlamentare, pentru viitorul Guvern Ciolacu. Ziua a început cu scandal.

14 iun. 2023, 13:30
Guvernul Marcel Ciolacu, în comisiile parlamentare: Mare scandal / Promisiunile PSD pentru pensionari și cei mai săraci dintre cetățeni (VIDEO)

UPDATE, 15:30

– Gabriela Firea (PSD) a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu 39 de voturi „pentru”, 21 „împotrivă”.

UPDATE, 14:00 – Marius Budăi (PSD) a primit aviz pozitiv pentru continuarea mandatului la Ministerul Muncii.

Oficialul PSD a vorbit despre creșterea vârstei de pensionare, până la vârsta de 65 de ani.

De asemenea, Budăi a vorbit și despre ridicarea nivelului de salarizare, de minimum 500 de euro, adică 2.500 de lei net.

„Și această creștere, care a fost la 3.000 de lei, cea mai mare din ultimii ani, de la 2.550 de lei… Aici sunt două aspecte. Avem două puncte de vedere catre buie luate în vedere – discuții cu mediul de afaceri și cu sindicatele”, a comentat Budăi.

„Nu vom lua o măsură până când nu vom vorbi cu toți partenerii sociali”, a transmis ministrul.

„Avem o directivă europeană, a fost aprobată de anul trecut, trebuie implementată în doi ani de zile de când a fost aprobată”, mai comentat Budăi.

Întrebat despre scăderea pensiilor, după recalculare, oficialul PSD a garantat că nicio pensie nu va fi mai mică, deci este „exclus” un scenariu negativ.

UPDATE, 13:50 – Marcel Boloș (PNL) a primit aviz pozitiv pentru Ministerul de Finanțe. Adrian Câciu a fost scos din schemă, de PSD.

„Primul mare obiectiv pe care l-am fixat pentru sistemul şi pentru domeniul finanţelor publice este legat de predictibilitatea sistemului fiscal. Din acest punct de vedere, aşa cum s-a anunţat şi la nivelul coaliţiei de guvernare, nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite, ca să eliminăm aceste întrebări care pot să apară pe parcurs.

Desigur, orice modificare care se aduce sistemului fiscal şi mai ales în ceea ce priveşte politica de venituri fiscale ale statului trebuie anunţată din timp, fiindcă România are la nivelul Uniunii Europene un avantaj extraordinar pe care şi l-a câştigat, acela de a avea un sistem fiscal atractiv pentru investitori.

Acest lucru e demonstrat şi în volumul de investiţii străine directe pe care România l-a avut atât în perioada anului 2022, cât şi în anul 2023 – şi de aceea predictibilitatea pentru sistemul fiscal este o componentă importantă, alături de utilizarea eficientă a facilităţilor şi deductibilităţilor fiscale. Subliniez acest lucru din punctul de vedere a ceea ce s-a anunţat inclusiv ca obiective la nivelul coaliţiei de guvernare”, a declarat, printre altele, Marcel Boloș.

UPDATE, 13:20 – Raluca Turcan (PNL) a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Culturii, Florin Barbu (PSD) pentru Ministerul Agriculturii, Bogdan Gruia Ivan (PSD) pentru Cercetare, Radu Oprea (PSD) pentru Ministerul Economiei, Adrian Veștea (PNL) pentru Dezvoltare.

Ștefan Radu Oprea:

„Vor fi două ministere care se vor reuni – Ministerul Economiei şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Şi viziunea este una simplă şi care ţine de patriotismul economic şi am să dezvolt un pic ce înţelegem prin acest patriotism economic. Ne-am uitat cu foarte mare atenţie pe situaţia economică a României, pe crizele multiple pe care le-am traversat în ultima perioadă şi întotdeauna o criză poate să nască şi oportunităţi de care ne dorim să beneficiem împreună.

Pragmatism economic înseamnă să dezvoltăm lanţurile valorice în România, să nu mai importăm atât de mult, să producem mai mult aici, în ţară, pentru că există această posibilitate şi pentru că ţine în primul rând de voinţa politică, de oportunitate şi, bineînţeles, de sprijinul dvs., al parlamentarilor. Patriotism economic înseamnă să dezvoltăm industria românească, să sprijinim în continuare întreprinderile mici şi mijlocii şi să reuşim să avem produsele de calitate pe care ni le dorim. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, vedem că deşi în ultima perioadă a început un trend descendent, adică importăm mai puţin, încă suntem dezechilibraţi”, a declarat Radu Oprea, la audierile din comisiile de specialitate”.

UPDATE, 11:50 – Alina Gorghiu și Ligia Deca au primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

Ligia Deca a fost criticată de deputatul UDMR Szabo Odon.

„În ceea ce privește programul de guvernare, am spus și o să spun în continuare, din perspectiva UDMR-ului, vom acorda votul, ca să fie clar, în această comisie ministrului. Este altceva ce se va întâmpla cu Guvernul în plen, dar în această comisie vom da un vot pentru ministrul Ligia Deca. Trebuie să spun că programul de guvernare, din perspectiva noastră, are cel puțin două probleme.

Deși în programul de guvernare anterior existau pasaje întregi cu privire la învățământul în limbile minorităților naționale, în acest program nu se face vorbire deloc și doriți să aveți susținerea inclusiv a colegilor de la minorități. Nu există deloc o prevedere cu privire la învățământul minorităților naționale, ceea ce totuși reprezintă circa 6% din întregul sistem de învățământ.

Eu cred că acest lucru trebuie, cel puțin printr-un angajament al dvs. în această comisie, să fie reglat”, a comentat politicianul.

Florin Barbu (PSD), ministru propus a Agriculturii în Guvernul Ciolacu, a delarat că va cere Comisiei Europene introducerea cărnii și a mierii pe lista produselor care să fie interzise pentru export în România, din Ucraina. Barbu a primit aviz favorabil din partea comisiilor.

Sorin Grindeanu (PSD) a primit și el aviz favorabil. El a prezentat proiectele bifate în timpul mandatului de la MT. Mai exact, el a declarat că au fost semnate toate contractele pentru Autostrada Sibiu – Pitești și A1 Lugoj – Deva. Pe Autostrada Moldovei, A7, 12 din cele 13 contracte au fost semnate.

O prioritate pentru el este revitalizarea Portului Constanța pe componenta feroviară și 100 de linii reparate. În Portul Constanța și în zona adiacentă au fost consemnate investiții de aproape un miliard de euro pe componenta feroviară, a anunțat PSD-istul.

Tot Sorin Grindeanu a mai afirmat că în 2022, la Ministerul Transporturilor, s-au semnat contracte de 10,3 miliarde de euro. Astfel, începând din 2023, anual, CNAIR va inaugura minimum 100 de kilometri de Autostradă și Drum Expres.

Sebastian Burduja a primit și el aviz pozitiv din partea comisiilor. Ministrul de la Energie a oferit și câteva reacții, în fața jurnaliștilor. El explicat că nu se va renunța la plafonarea pentru energie, până în primăvara lui 2025.

„Avem o legislație care prevede că cel puțin până în primăvara lui 2025 se aplică acestă plafonare”, a declarat Burduja.

Burduja a explicat și de ce se consideră potrivit pentru Ministerul Energiei.

„Sunt economist, energia e un motor vital pentru economie în România și-n întrega lume, am o experiență a relațiilor internaționale (…) depinde de parteneriate cu state precum Azerbaidjan (…) SUA – tehnolgia SMR în Europa”, a comentat fostul minsitru de la Cercetare.

Știrea inițială

Miniștrii noului Guvern PSD + PNL, care ar urma să fie condus de către Marcel Ciolacu, sunt audiați miercuri, 14 iunie, în comisiile parlamentare.

Audierile vor dura până la ora 17:00. Primii miniști „chestionați” au fost Alina Gorghiu (PNL) – Ministerul Justiției, Ligia Deca (PNL) – Ministerul Educației.

„Numărul de pensionări. Uneori a fost introdus în spațiul public un discurs ușor panicard. Mă disociez de acest discurs, dar o privesc ca pe o îngrijorare care trebuie tratată serios. Prin tratarea serioasă a problemei și prin dialog instituțional vom găsi soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme sau măcar să nu se agraveze”, a afirmat, printre altele, Alina Gorghiu, în timpul audierii.

Un dialog contondent a avut loc la un moment dat în comisii, în timpul audierii Alinei Gorghiu.

Ședința a fost condusă de către senatorul PNL Cristian-Augustin Niculescu-Țăgârlaș, care a impus ca grupurile parlamentare să adreseze doar câte o întrebare de fiecare grup de la Senat și de la Camera Deputaților. Senatorul PNL Cristian-Augustin Niculescu-Țăgârlaș a refuzat să o lase pa Gorghiu să răspundă pe rând întrebărilor și a anunțat la final, în vociferările parlamentarilor USR, de la Forța Dreptei, AUR și neafiliați, că ministra propusă la Justiție trebuie să răspundă în maximum 6 minute, pentru că trebuie închisă ședința.

Ligia Deca a anunțat în comisii majorările salariale din Educație, de 30% pentru personalul didactic și 33,9% pentru cel nedidactic. De asemenea, fostul consilier al lui Klaus Iohannis a anunțat că prioritățile sale sunt atragerea investițiilor garantate prin PNRR.