Scandal privind calendarul admiterii în liceu. Părinţii şi sindicatele reacţionează, Ecaterina Andronescu anunţă anularea ordinului

Publicat: Marţi, 14 Mai 2019 08:22 // Actualizat: Marţi, 14 Mai 2019 12:05 // Sursa: romaniatv.net

Părinții şi sindicatele au reacţionat la modificarea peste noapte a calendarului examenelor de admitere la liceu 2019. În urma scandalului, ministrul Educaţiei anunţă renunţarea la acest ordin, care nu a apărut în Monitoul Oficial pentru a produce efecte.

UPDATE: Ecaterina Andronescu se răzgândește și anulează modificarea de ultim moment: probele vocaționale și de limbi străine pentru admiterea la liceu vor fi susținute de elevii de clasa a VIII-a începând de mâine, așa cum prevedea și până acum calendarul examenelor, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. Ministrul a precizat că modifică doar “durata de apariție a broșurii cu oferta educațională”, adică repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee și școli profesionale. Amintim că sindicatele au acuzat-o că va forța pe București o alocare mărită peste noapte către școlile profesionale, repartizare pe care oficialul ar amâna să o anunțe până după alegerile europarlamentare.

Contactată de Europa FM, Ecaterina Andronescu a dat vina pe altcineva din minister pentru criza provocată în sistem, deşi are semnătura pe document. "Uitaţi acest ordin!", a spus declarat Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu a încercat să schimbe data examenelor vocaționale de admitere la liceu, cu două zile înainte ca acestea să se desfășoare.

Un ordin de ministru semnat luni, 13 mai, de Andronescu, publicat de sindicate arată că ministrul Educației schimbă chiar și data de înscriere la probele vocaționale. Paradoxal, înscrierile au avut deja loc, conform calendarului încă în vigoare până la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care poartă semnătura lui Andronescu. Prin același act, ministrul amână și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale. Detalii aici

"Nu se poate să se comporte așa. Ori suntem parteneri, ori nu. Avem comisie de dialog social [la nivelul Ministerului Educației, unde sunt dezbătute toate proiectele de ordine – n.red.]. De ce nu a venit cu această propunere acolo, pentru a fi discutată de către toți partenerii?", a declarat Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro.

Președintele Federației de Părinți din Preuniversitar a adăugat că "tot o decizie greșită este și cea referitoare la cifra de școlarizare la nivelul Bucureștiului. Dacă la nivel național am fost de acord cu modul în care au fost gândite aceste cifre, la București este dezastru. Este făcută din pix, fără pic de logică elementară. Rezultatele elevilor de la nivelul Bucureștiului sunt bune. Numai 15% dintre ei au note sub 5. Cum să fundamentez un procent de 47% către profesional?".

"Nu ne putem bate joc de elevi și părinți. Susținem o cifră de școlarizare care să dezvolte școlile profesionale, dar nu din pix, ci în baza cererilor fundamentate venite pe filiera școală/Consiliu de Administrație, Inspectorate Școlare Județene și Minister al Educației", a continuat Cristache.

Şi Federaţia "Spiru Haret" îl acuză pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că a emis luni un ordin prin care schimbă calendarul admiterii în învăţământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfăşurare, actul nefiind discutat cu partenerii sociali.

Sindicaliştii spun că, prin acest document, Ministerul Educaţiei amână cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea Naţională.

De asemenea, prin acelaşi act, se amână până la 30 mai şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal, potrivit sursei citate.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în Bucureşti, de mâine, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai.", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret".

FSE „Spiru Haret" solicită anularea ordinului emis de Ecaterina Andronescu şi anunţă că, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, va demara acţiuni de protest.

 
 
loading...
12 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
admitere liceu ADMITERE LICEU 2019 Ecaterina Andronescu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 mai 08:48
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Am scris o parola MARIARICHTER pe siteul Rossmann de joburi dar de bine nu m-a luat in seama nimeni.Am gasit ca simptome la boli comportamentele si limbajul repetitiv ,stereotip ,auzit anterior sau gesturi ,ca sa faca rau sau deteriorarea relatiilor cu ceilalti prin comportament distructiv fata de acestia.
14 mai 21:11
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Acuma ca sunteti operata sunteti perfect sanatoasa.Oricine trece prin probleme medicale,dar se vindeca.
14 mai 21:05
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Daca/i suficient numele si prenumele sa/i cerceteye acolo dusmanii doamnei aceleia .Au nume si prenume acolo.Doamna cealalta e in Bucuresti,e la TV ,e clar ca/i sanatoasa.
14 mai 21:00
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Doamne fereste!S/a reusit doamna,tot ce s/a vrut,numai eu nu reusesc.
14 mai 20:55
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Aici sunt putini si bolnavi de concediita.
14 mai 20:32
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Cine nu/si lasa numele inseamna ca e nimeni,ca un om cu functie,bani si putere isi lasa intotdeauna numele.
14 mai 20:29
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
E destul ca/si lasa propriul nume cei care au functii,bani si tot ce vor ei. Pe Facebook scriu simpli cetateni care au si ei un dreptul de a scrie/nu au nici functii,nici putere,nici privilegii,nici bani,desi ar vrea.
14 mai 19:46
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Sa/i dea Dumneyeu domnului Klaus sa iasa presedinte dupa vorbele pe care le spune la Tv si dupa bunatatea pe care o are!
14 mai 19:43
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Traiesc in prezent dupa toate bunatatile care se intampla yilnic.Se poate si asa.
14 mai 19:41
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Sper sa iasa tot ei, PSD/ul ,chiar daca traim in preyent atat de greu o luam iar cu PSD/ul din trecut.Ieseau iar ei,PSD/ul.
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 22 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H