Scandal în Franţa, Emmanuel Macron e acuzat că ţinut ascunsă ştirea despre prăbuşirea unui avion

Mediapart scrie că un avion militar de tip Rafale s-a prăbuşit la sfârşitul lunii ianuarie în Egipt, în timpul vizitei preşedintelui Emmanuel Macron la omologul său Abdel Fattah al-Sissi, iar autorităţile de la Cairo şi Paris au trecut sub tăcere acest incident în urma căruia pilotul şi-a pierdut viaţa.

07 feb. 2019, 12:47

Vizita lui Macron a fost una fructuoasă, de la Palatul Elysee anunţându-se semnarea unei avalanşe de contracte, în valoare de peste un miliard de euro. Între aceste contracte se numără şi unul prin care Egiptul cupără de la francezi 12 avioane militare de tip Rafale. Potrivit Mediapart.fr, chiar în timpul negocierilor o tragedie s-a petrecut la baza aeriană de la Gabal al-Basur, situată la 100 km de Cairo.

Un avion Rafale EM02-9352, livrat de către Franţa Forţelor Armate Egiptene la data de 4 aprilie 2017 s-a prăbuşit, iar pilotul şi-a pierdut viaţa. Mai mult, accidentul s-ar fi petrecut chiar sub ochii experţilor de la Dessault Aviation, firma producătoare a avioanelor Rafale.

Contactat în mai multe rânduri, ministerul francez al Apărării a refuza să confirme sau să dezmintă informaţia, pasând responsabilitatea omologilor egipteni, care, la rândul său, s-a abţinut să comenteze. Totuşi, mai multe informaţii despre accident au apărut şi pe mai multe site-uri egiptene, pilotul mort fiind identificat ca Mohtady “Cobra” Shazly (foto), din corpul 203 Tactical Fighter Wing.